Konzílium navrhlo predĺžiť lockdown, na rade je koalícia. SaS chce viac uvoľňovať

TA3 TASR
6.12.2021 13:09

Koaličná rada bude v pondelok podvečer hovoriť o ďalšom postupe pri tzv. lockdowne. Na stretnutí koaličných partnerov chce strana SaS hovoriť o prípadnom uvoľňovaní opatrení.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

SaS chce otvoriť tému rozšírenia zoznamu esenciálnych prevádzok, odškodňovania prevádzok dotknutých lockdownom, režimu OTP v dopravných prostriedkoch či napríklad to, aby pri denných štatistikách bolo zverejňované, koľko ľudí infikovaných novým koronavírusom nie je zaočkovaných. Navrhnúť chce aj to, aby ministerstvo kultúry v spolupráci s RTVS vysvetľovalo vo vysielaní verejnoprávneho média hoaxy. Strana nemá jednotnú pozíciu na tému povinného očkovania.

Hnutie Sme rodina na otázky, či podporí tvrdší a dlhší lockdown, ako pôvodne uviedol jeho predseda Boris Kollár, odpovedalo, že svoje návrhy najprv predstaví na koaličnej rade. "Bolo by to nekorektné voči koaličným partnerom," doplnili z tlačového oddelenia.

Poslanec národnej rady a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí si myslí, že najsilnejšia vládna strana podporí návrh konzília odborníkov.

Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Zníženie mobility je podľa odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia Covid-19.

O tom, že doterajší lockdown nepriniesol veľké výsledky, hovorí aj analytik Ivan Bošňák. Rozhovor s ním si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok