Koronavírus môže vážne ohroziť nenarodené dieťa, vyplýva to z nezávislých štúdií

TA3 TASR
4.12.2021 14:34

Koronavírus môže v druhej polovici tehotenstva napadnúť placentu tehotnej ženy a spôsobiť smrť jej nenarodeného dieťaťa, vyplýva z nezávislých štúdií holandských a izraelských vedcov. Podľa amerických výskumníkov nákaza koronavírusom takmer zdvojnásobuje riziko, že plod neprežije.

tehotná tehuľka (SITA)
SITA

Ako píše denník The Jerusalem Post, v niektorých prípadoch našli lekári vyššiu koncentráciu vírusu v placente ako v tele chorej matky. Vo všetkých prípadoch však hlásili značné poškodenie placentového tkaniva, uvádzajú v štúdii zverejnenej vo vedeckom časopise International Journal of Gynecology and Obstetrics. Vedci z Erazmovej Univerzity v Rotterdame od júla tohto zaznamenali 13 úmrtí nenarodených detí, ktoré majú priamu spojitosť s poškodením placenty v dôsledku covidu, informoval časopis Forbes. Žiadna z týchto žien nebola proti covidu zaočkovaná, upozorňujú vedci.

Najvyššie riziko je v treťom trimestri

"Existuje niekoľko vírusov, ktoré môžu spôsobiť infekciu plodu, keď je infikovaná matka," povedal vedúci výskumu Eran Barzilaj z univerzitnej nemocnici Assuta v izraelskom meste Ašdod. "Nikdy sme však nevideli takýto druh poškodenia placenty vírusom," dodal. "Zdá sa, že je to niečo špecifické pre koronavírus."
"Aj keď mala matka veľmi mierny priebeh choroby, mierne príznaky a jej PCR test bol pozitívny, ale vykazoval nízku hladinu vírusu, tak virálna nálož v placente bola vysoká," priblížil Barzilaj. "Môžeme konštatovať, že smrť plodu spôsobila infekcia a že smrť bola spôsobená priamo placentou," zdôraznil Barzilaj. Vírus však placentu nenapadne v každom prípade. Podľa bádateľov sa zdá, že riziko je najvyššie v treťom trimestri tehotenstva.

Ďalšie štúdie zo Španielska, Británie a USA tiež opisujú prípady, kedy koronavírus napadol aj placentu, približuje Forbes. Výskumníci Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb analyzovali dokopy 1,5 milióna pôrodov v období od marca 2020 do septembra 2021 a vyhodnotili, že covid zvyšuje pravdepodobnosť, že plod neprežije. Z tehotných žien nenakazených covidom porodilo mŕtve dieťa 0,65 percenta. U žien s covidom sa však toto číslo takmer zdvojnásobilo - na 1,26 percenta.

Odborníci očkovanie tehotným odporúčajú

Očkovať sa proti covidu odporúčajú tehotným ženám všetky krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru s výnimkou Bulharska, vyplýva zo správy Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb z 23. septembra. K očkovaniu nabáda tehotné ženy aj americké CDC. Štúdia zverejnená v septembri vo vedeckom časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology - Maternal Fetal Medicine navyše naznačuje, že matky, ktoré sa zaočkovali počas tehotenstva potenciálne odovzdajú nadobudnuté protilátky aj svojmu nenarodenému dieťaťu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok