Kočnera v kauze motákov oslobodili, prokurátor chcel pôvodne 22 rokov

TA3 TASR
2.12.2021 07:33

Prokurátor žiadal pre obžalovaného Mariana Kočnera v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek. Súd ho napokon oslobodil.

Informovali o tom Aktuality.sk s tým, že podľa súdu pri posielaní správ z väzby nešlo o trestný čin. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa voči nemu odvolal.

Posielanie správ nie je marením spravodlivosti

Senát uznal, že autorom motákov bol Marian Kočner. Preukázalo sa tiež, že k písomnostiam sa dostal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Posielanie správ však súd nepovažuje za trestný čin. "Fakt, že Marian K. nejakým spôsobom poslal z väzby správu, nie je podľa predsedu senátu ešte marením spravodlivosti," uviedol predseda senátu Marek Filo. Dôvodom bolo, že Marian Kočner nebol v čase posielania motákov v kolúznej väzbe.

Podľa súdu sa vo veci preukázali viaceré logické nezrovnalosti. Filo tiež poukázal na to, že výpoveď Tótha úplne nekorešpondovala s obsahom motákov. "Preto súd v súlade so zásadou v pochybnostiach v prospech veci nemal inú možnosť na rozhodnutie," argumentoval predseda senátu. Zdôraznil, že o trestný čin by šlo v prípade, ak by sa preukázalo, že Marian Kočner chcel donútiť svedka, aby v kauze zmeniek televízie Markíza vypovedal nepravdivo. "To sa však nepreukázalo," dodal Filo.

Prokurátor sa odvolal

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, odvolanie je možné podať do 15 dní. Obhajcovia Mariana Kočnera sa práva na opravný prostriedok vzdali. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš sa proti rozsudku odvolal.

Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana Kočnera v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

Okresný súd Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi Kočnerovi v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

Marian Kočner mal písomné pokyny tvz. motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok