Poslanci parlamentu odmietli návrhy na dekriminalizáciu marihuany a redefiníciu znásilnenia

TA3 TASR
1.12.2021 17:32

Poslanci Národnej rady SR odmietli v stredajšom hlasovaní tri novely z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Valáška. Dvomi návrhmi noviel Trestného zákona chcel prispieť k dekriminalizácii marihuany a redefinovať skutok znásilnenia.

48. schôdza Národnej rady SR
TA3 / David Duducz

V novele zákona o sociálnom poistení navrhoval upraviť odvody do dôchodku najmä pre ženy, ktoré sa starajú o dieťa. Valášek navrhoval zrušiť tresty za marihuanu pre vlastnú spotrebu do výšky 60-násobku obvyklej jednorazovej dávky. 

V ďalšom návrhu novely Trestného zákona chcel zmeniť súčasnú definíciu znásilnenia tak, aby sa každá forma sexuálneho styku alebo iná sexuálna aktivita, ku ktorým došlo bez súhlasu zúčastnených osôb, považovali za znásilnenie. 

Chcel tiež upraviť trestnú sadzbu, ktorá sa mala líšiť podľa spôsobu, akým bolo znásilnenie vykonané. Navrhoval aj zjednotenie dvoch paragrafov, čo by umožnilo zadefinovať novú samostatnú skutkovú podstatu prečinu sexuálneho obťažovania.

V novele zákona o sociálnom poistení chcel poslanec zaviesť mechanizmus zdieľania dôchodkových práv pre osoby, ktoré sa spoločne starajú o výchovu a realizujú starostlivosť o nezaopatrené dieťa.

Novelou tiež chcel Valášek dosiahnuť "zabezpečenie výkonu ústavne garantovaného práva na neznižovanie dôchodkových nárokov počas obdobia starostlivosti o dieťa". Novela mala zaviesť nové nastavenia vymeriavacieho základu pre platenie príspevkov na dôchodkové poistenie. 

Osoba by mala vymeriavací základ zhodný s vymeriavacím základom, z ktorého jej bola vypočítaná dávka materskej, minimálne však na súčasne platnej úrovni vo výške 60 % všeobecného vymeriavacieho základu spred dvoch rokov. Ani tento návrh poslanci neschválili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok