Nový variant koronavírusu je už aj v Európe. Prvý prípad hlási Belgicko

TA3
26.11.2021 15:05

Belgicko ako prvá európska krajina hlási výskyt nového variantu koronavírusu, ktorý sa objavil v Južnej Afrike.

Krajina hlásila jeden prípad nového variantu s názvom B.1.1.529. Ten obsahuje mutácie, ktoré by z neho mohli urobiť doteraz najinfekčnejší kmeň. Obavy tiež vyvoláva možnosť, že by mohol výrazne znížiť účinnosť vakcín.

Prudký nárast nakazených zaznamenala najmä Juhoafrická republika.Nový variant sa však objavil aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli.

Špičkový belgický virológ v piatok varoval, že tento nový kmeň je už pravdepodobne v Európe, no zatiaľ v malom množstve. Mnohé krajiny Európy sa už poponáhľali s cestovnými obmedzeniami. 

Podľa vyjadrenia ministra dopravy Andreja Doležala už o obmedzeniach hovoril aj s premiérom Hegerom. Pre cestujúcich z krajín Afriky zvažujú nové opatrenia, napríklad určitú formu izolácie/karantény. Chcú predísť rýchlemu rozšíreniu nového variantu na Slovensku. 

Nový variant koronavírusu má viac ako 30 mutácií, a teda sa výrazne líši od pôvodného kmeňa. Podľa odborníkov sa nový variant šíri veľmi rýchlo, vyzývajú preto, aby sa ľudia vyhýbali podujatiam, na ktorých by sa stretávali s veľkým množstvom iných ľudí. 

Svetová zdravotnícka organizácia v súčanosti organizuje mimoriadne stretnutie, aby prekonzultovala informácie o novom variante. Britskí vedci varovali, že ide o najznepokojivejší variant a vakcíny by mohli byť menej účinné až o 40 percent, informoval denník dailymail.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok