Nastavte si režim aj v lockdowne: Stačí 11 minút pohybu denne pre lepší psychický i fyzický stav

TA3/zm
25.11.2021 16:00

Pandémia opäť väčšinu z nás zatvorila doma, čo sa môže negatívne prejaviť na tele i na duši. Podľa vedcov to chce režim a údajne stačí pár minút pohybu denne na to, aby sme sa po každej stránke cítili dobre.

Nastavte si režim aj v lockdowne: Stačí 11 minút pohybu denne pre lepší psychický i fyzický stav
Sinsay

Menej pohybu, viac sedenia. Aj to nás čaká najbližšie dni počas lockdownu. Navyše, ak ste boli zvyknuté cvičiť v posilňovni alebo na akomkoľvek inom, napríklad skupinovom cvičení, zrejme sa naň opäť nejaký čas nedostanete. Zostať zavretí doma však neznamená, že máme zlenivieť. Medzi štyrmi stenami sa oveľa ťažšie dokopeme k tomu, aby sme sa hýbali, ale 11 minút si snáď nájde každý.

Nastavte si režim

Prvým krokom k tomu, aby ste sa každý deň dostali k nejakej pohybovej aktivite, je nastaviť si režim. Vstávajte v rovnakom čase, robte ste popri práci prestávky. Vyhraďte si čas, kedy sa venujete zamestnaniu, kedy domácim prácam, rodine, ale aj sebe.

Je dokázané a odskúšané, že pre cvičenie doma je dôležité dodržiavať rovnakú hodinu. Potom nie je dôležité, či sa na workout vychystáte ráno, na obed alebo večer. Ale vaše telo i myseľ budú vedieť, že keď sa blíži povedzme 18ta hodina, bude sa cvičiť. Eliminujete tak aj výhovorky sama pred sebou o tom, že sa vám nechce.

11 minút

Podľa najnovších štúdii, s ktorými prišla Univerzita športovej medicíny v Oslo, už po 11 minútach cvičenia denne sa dostavia výsledky nie len na tele, ale najmä na psychike. Do výskumu sa zapojilo až 40 tisíc dobrovoľníkov, na ktorých sa potvrdilo, že bez ohľadu na to, ako dlho denne presedíme, 11 až 35 minút akéhokoľvek športu predlžuje život a priaznivo vplýva i na duševné zdravie.

Podľa vedcov môže byť tento pohyb aj obyčajná prechádzka, no ak si chcete naozaj doma zacvičiť, zadajte do vyhľadávača „11 minutes workout“ a vyskočí vám množstvo nápadov na zostavy dokonca i s časovačom, aby ste si necelú štvrťhodinku nemuseli stopovať.

Témy: Oslo lockdown
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok