Fitness podľa veku: Aké pohybové aktivity zvoliť, ak máte tridsať, štyridsať či po päťdesiatke?

TA3/zm
23.11.2021 16:00

Cvičenie je vhodné pre ženy v každom veku, no podľa ročníka narodenia sa vám v každej životnej dekáde hodia iné športové aktivity, ak chcete dosiahnuť želaný výsledok. Aké sú to, ak máte tridsať, o desať viac či dokonca po päťdesiatke?

Fitness podľa veku: Aké pohybové aktivity zvoliť, ak máte tridsať, štyridsať či po päťdesiatke?
Pexels/Karolina Grabowska

Zdravý životný štýl môžete pestovať v každom veku, no s pribúdajúcimi rokmi nemusí na vás fungovať to, čo v dvadsiatke. Preto sme zostavili zoznam športových aktivít s primeraním na vek a to, ako v rámci daného životného obdobia funguje metabolizmus a spaľovanie. 

V dvadsiatke svižné a silové športy

Ak ste ledva prekročili prah dospelosti, ešte máte síl na rozdávanie. Preto je dekáda medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom ideálna na vybudovanie športového návyku a následne na venovanie sa rýchlym či dokonca silovým workoutom. 

Váš metabolizmus je prirodzene rýchly, ale to neznamená, že v tomto veku nemôžete bojovať s kilami naviac. V takom prípade sa sústreďte na kardio športy, ideálne skupinové. No ak ste štíhle a máte dosť síl, podporte kondíciu napríklad bojovými športami. 

Po tridsiatke rýchlo a efektívne

V tomto životnom období sa ženám kumulujú pracovné povinnosti s rodinnými, a tak si mnohé nenájdu na cvičenie čas vôbec, čo je samozrejme veľká škoda. V prípade, že to nie je váš prípad a chcete stále ostať v pohybe, vyberajte si tréningy, ktoré sú rýchle a efektívne. Na to je vhodné dokázať si merať tepovú frekvenciu. Pri príliš nízkej nechudnete a privysoká je zas zdraviu niekedy až škodlivá. 

Obdobie po tridsiatom roku života je u žien ideálne na športy spojené s čerstvým vzduchom, ako je bicyklovanie, behanie alebo v lete plávanie. Sily však máte dostatok aj na poriadny workout v posilňovni, ak vás to bude baviť. 

Štyridsiatničky trápi brucho

Tuk na bruchu sa získava veľmi ľahko a rýchlo, ale zbaviť sa ho je obrovský problém. Zlieza z tela ako posledný, takže sa naozaj musíte namakať na to, aby ste mali aj po štyridsiatke osí driek. Nie je to len stravou a nedostatkom cvičenia, pneumatika okolo pása je v tomto životnom období aj výsledkom hormonálnych zmien, ktoré sa začínajú diať v tele. 

Fitness podľa veku Pexels/Andrea Piacquadio

Na brušné svalstvo sú vhodné vytrvalostné tréningy. Skrátka sa potrebujete dlhšie zapotiť na to, aby ste videli aj na tejto partii výsledok. Aj pre štyridsiatničky je preto vhodné napríklad behanie, rýchla chôdza a celkovo dlhé prechádzky alebo turistika. Zaberú aj cvičenia zamerané na balans, napríklad cvičenie na bosu alebo klasická joga.     

Pozor na kĺby po päťdesiatke

Zdravý životný štýl a dostatok pohybu si zachovajte aj v prípade, že máte na chrbte štyri krížiky. Len pamätajte na to, že už nie ste ohybné ako zamlada a je potrebné nezaťažovať príliš pri cvičení kĺby. Príliš rýchle športy už nie sú pre vás ani veľké váhy.

Odľahčiť záťaž môžete vďaka cvičeniu súvisiacemu s vodou ako je klasické plávanie alebo aquaerobic. Rovnako telu prospejú aj všetky druhy prechádzok.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok