Situácia, aká nemá obdobu. Deti do 12 rokov nemôžu ísť bez testu ani na krúžok či tréning

TA3 TASR
22.11.2021 15:15

Voľnočasové aktivity pre časť detí vo veku od dvoch do 12 rokov sa od pondelka obmedzili. Po novom sa nemôžu zúčastňovať na tréningoch či krúžkoch v prípade, že ochorenie Covid-19 neprekonali alebo sa nemôžu preukázať negatívnym výsledkom testu.

Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka, potvrdil Gröhling
TASR/AP

Organizácie ako Rada mládeže Slovenska, iniciatíva Dajme hlas deťom či občianske združenie Rodičia.sk preto žiadajú, aby pre túto vekovú kategóriu platil režim ako doposiaľ, teda aby sa považovali za plne očkovaných, prípadne, aby testy pre nich boli bezplatné. Poukázali tiež na to, že takáto situácia nemá v iných európskych krajinách obdobu. "Deti by nemali podliehať obmedzeniam pri svojich rozvojových aktivitách a ak štát vyžaduje testovanie, mali by byť deťom neinvazívne testy dostupné bezplatne," uviedli v spoločnom stanovisku.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa bude zaoberať otázkou riešenia obmedzení voľnočasových aktivít detí vo veku od dvoch do 12 rokov. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Reagovala tak na tvrdenia Rady mládeže Slovenska, iniciatívy Dajme hlas deťom či občianskeho združenia Rodičia.sk. Deti a mladí sa od pondelka nemôžu zúčastňovať na tréningoch či krúžkoch v prípade, že ochorenie Covid-19 neprekonali alebo sa nemôžu preukázať negatívnym výsledkom testu.

Organizácie tvrdia, že si uvedomujú zložitú pandemickú situáciu. Apelujú však na dôležitosť vývinu a vývoja detí. Zhodli sa, že deti a mládež do 12 rokov neohrozuje pandémia tak ako "dosahy samotných obmedzení, ktoré im bránia žiť".

"Uvedená problematika bude ešte predmetom diskusie, ak budeme môcť epidemiologické riziko znížiť iným spôsobom, môžeme na základe odbornej debaty toto rozhodnutie prehodnotiť," dodala Eliášová s dôvetkom, že rezort zdravotníctva veľmi pozorne sleduje trendy, ako aj vývoj v oblasti ochrany detí pred vírusom. 

Organizácie tvrdia, že si uvedomujú zložitú pandemickú situáciu. Vyzývajú na návrat, aký platil predtým, pričom apelujú na dôležitosť vývinu a vývoja detí. "Deti a mládež, zvlášť tie do 12 rokov, neohrozuje pandémia tak ako dosahy samotných obmedzení, ktoré im bránia žiť. Pravidlá pre prezenčnú výučbu a mimoškolské aktivity musíme urobiť tak, aby sme nevytvárali žiadne diskriminačné bariéry. Ak teda napríklad chceme vyžadovať testy, mali by im byť poskytnuté rovnako ako pri školskej dochádzke, teda bezplatne," povedal Matej Stuška za OZ Rodičia.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok