EÚ odmieta rokovať s Bieloruskom o osude dvoch tisícok migrantov, tvrdí Lukašenko

TA3 TASR
22.11.2021 12:02

Brusel odmieta rokovať o osudoch 2-tisíc migrantov, ktorí uviazli v Bielorusku a chcú sa dostať do krajín EÚ, povedal v pondelok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Hraničí to s ekonomickou vojnou, tvrdí Bielorusko o sankciách za odklonené lietadlo
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Čakám, kým sa EÚ vyjadrí k otázke 2-tisíc utečencov," povedal Lukašenko s tým, že očakáva, že týchto ľudí Únia prijme.

"(Nemecká kancelárka Angela) Merkelová mi sľúbila, že tento problém preberú na úrovni Európskej únie. Ale nerobia to," povedal Lukašenko, ktorého citovala bieloruská štátna tlačová agentúra Belta. Predstavitelia Únie podľa Lukašenka odmietli o probléme rokovať, a to aj napriek viacerým pokusom bieloruského ministra zahraničných vecí nadviazať kontakt.

"Mali by sme trvať na tom, aby ich Nemci prijali," dodal Lukašenko. Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.

Bieloruské úrady minulý týždeň zlikvidovali najväčšie tábory, v ktorých sa tiesnili migranti na hraniciach s Poľskom a poslali ich do neďalekého logistického centra. Lukašenko a Merkelová v priebehu minulého týždňa spolu v tejto záležitosti dvakrát telefonovali a dohodli sa, že aj naďalej zostanú v kontakte.

Migranti sa vyjadrili, že sa chcú cez Poľsko dostať do Nemecka a Lukašenko avizoval, že je pripravený ich tam letecky poslať, ak to bude nutné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok