Nemecko sprísni opatrenia, denný prírastok nakazených dosiahol rekordnú hodnotu

TA3 TASR
18.11.2021 10:39

Nemecká vláda avizuje sprísnenie opatrení na celoštátnej úrovni. Stojí za tým prudký nárast nových prípadov. Za stredu testy odhalili vyše 65-tisíc nakazených, čo je pre krajinu absolútny rekord. Najhoršia situácia je v Bavorsku, Mníchov už zrušil avizované vianočné trhy. Šéf Inštitútu Roberta Kocha varoval, že spolková republika čelí "vážnej kríze".

Inštitút oznámil vo štvrtok 65.371 nových infikovaných, pričom tento počet prvýkrát presiahol hranicu 60-tisíc. Sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, je 336,9, čo je nárast oproti 249,1 prípadu spred týždňa a aj oproti 74,4 prípadu spred mesiaca. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Smerujeme do vážnej krízy. Budeme mať mimoriadne zlé Vianoce, ak nezakročíme a nezastavíme to," povedal v stredu večer šéf inštitútu Lothar Wieler počas on-line diskusie so saským krajinským premiérom Michaelom Kretschmerom. 

Práve Sasko má v súčasnosti najvyššiu mieru nakazených z celého Nemecka, sedemdňová incidencia je tam 742,2 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. "Ak sa nám podarí zastaviť túto vlnu, určite sa to nestane len vďaka oslovovaniu nezaočkovaných ľudí," povedal Kretschmer.  

Tieto informácie prichádzajú práve v čase, keď má parlament diskutovať o kríze. Noví koaliční partneri – sociálni demokrati, Zelení a propodnikateľská Slobodná demokratická strana -, ktorí vzišli zo septembrových volieb, chcú nové protipandemické obmedzenia. 

Okrem iných aj to, aby cestujúci v autobusoch a vo vlakoch predkladali dôkaz o očkovaní, prekonaní ochorenia Covid-19 alebo čerstvom teste. Chcú zaviesť aj prísne tresty do piatich rokov väzenia pre falšovateľov potvrdení o koronavíruse.

V priebehu štvrtka má odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová viesť rozhovory s premiérmi 16 spolkových krajín. Tí sa snažia dosiahnuť jednotný postoj k proticovidovým pravidlám a obmedzeniam, pretože v súčasnosti vládnu v Nemecku rôzne stratégie. Nemeckí predstavitelia sa snažia zvýšiť zaočkovanosť obyvateľstva, ktorá je teraz okolo 68 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok