Poľský premiér za prúdmi migrantov vidí Putina: Tento útok zosnoval v Moskve

TA3 TASR
9.11.2021 18:01

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že organizuje prúdy migrantov, ktorí sa snažia z Bieloruska nelegálne prekročiť poľské hranice.

Putin predĺžil sankcie
TASR/AP

"Tento útok, ktorý vykonáva (bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko, bol zosnovaný v Moskve a jeho osnovateľom je prezident Putin," vyhlásil Morawiecki počas krízového zasadnutia poľského parlamentu.

Stovky migrantov sa v pondelok presunuli k hraniciam s Poľskom, kde ich však zastavila poľská polícia, armáda a pohraničná stráž, píše agentúra TASS. Poľsko a Bielorusko v utorok oznámili, že v provizórnom tábore neďaleko poľskej dediny Kužnica sa v súčasnosti nachádza 3000 až 4000 migrantov.

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska. Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok večer vyzvala členské štáty Európskej únie, aby rozšírili zoznam sankcií voči bieloruským orgánom zodpovedným za hybridný útok na poľsko-bieloruskej hranici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok