Česko má v nemocniciach najviac ľudí od apríla, stovky sú vo vážnom stave

TA3 TASR
9.11.2021 10:39

V Česku pribudlo za pondelok 9253 nových prípadov nákazy koronavírusom - je to o 1660 viac ako pred týždňom. V nemocniciach je hospitalizovaných 3114 pacientov s covidom, čo je najviac od apríla. Informoval o tom v utorok spravodajský portál ČT24 s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Platnosť niektorých testov by sa v ČR mohla skrátiť na deň. Meniť chcú aj karanténu
TASR/AP

Njahoršia situácia je v južných Čechách

Vo vážnom stave je 440 ľudí nakazených covidom. Za pondelok sa počet obetí pandémie zvýšil o 22, vzhľadom na neskoršie aktualizácie údajov však tento počet môže ešte vzrásť. Dosiaľ si ochorenie Covid-19 vyžiadalo v Českej republike 31.173 úmrtí.

Sedemdňová incidencia nákazy (počet infikovaných na 100.000 obyvateľov) je na úrovni 514, zvýšila sa o 15. V súčasnosti je najhoršia epidemická situácia na Morave, v Sliezsku a v južných Čechách; najmenej nakazených evidujú naopak v Karlovarskom kraji.

Opatrenia zrejme sprísnia

V utorok rokuje o možnom sprísnení protipandemických opatrení v ČR centrálny riadiaci tím. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová môže okrem iného navrhnúť nosenie respirátorov i v ďalších priestoroch. Zároveň do úvahy pripadá i to, že ako dôkaz bezinfekčnosti sa už nebudú uznávať ani PCR testy.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch má o šírení covidu rokovať s hajtmanmi českých krajov a zaoberať sa má i situáciou v nemocniciach a na školách. V uplynulej dobe rezort zdravotníctva nariadil plošné testovanie neočkovaných žiakov, avšak od budúceho pondelka už ďalšie takéto testovanie neplánuje. Ministerstvo školstva sa chce preto zoznámiť so stratégiou rezortu zdravotníctva v tejto záležitosti do budúcnosti, keďže nakazených stále pribúda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok