Firma Rosenbauer zaoberajúca sa hasiacimi systémami vyvinula novú metódu hasenia elektromobilov

TA3/SZ
31.10.2021 11:00

Zo sveta je známych nespočet prípadov, kedy začalo horieť elektrické auto. Pre hasičov je výjazd k takémuto prípadu vždy ťažkým orieškom. Tomu by mal byť koniec vďaka novej metóde, ktorá do elektromobilu napumpuje vodu

Firma Rosenbauer zaoberajúca sa hasiacimi systémami vyvinula novú metódu hasenia elektromobilov
Rosenbauer

Systém slúži na hasenie vysokonapäťových akumulátorov s lítium-iontovou technológiou , kde pri hasení dochádza k chladeniu modulov akumulátora, ale aj samotných článkov v jednotlivých moduloch. Novinka sa skladá zo samotného hasiaceho modulu a hasičského auta, ktoré sú vzájomne prepojené vysokotlakovými hadicami.

Hasiči po príchode k elektromobilu umiestnia modul do oblasti batérie, či už pod auto, alebo do interiéru vozidla do blízkosti batérie. Následne z bezpečnej vzdialenosti dôjde k aktivácii systému, ktorý veľkou silou za pomoci špeciálneho tŕňu prerazí kovový kryt batérie a začne cez neho pumpovať vodu do vnútra batérie.

Rosenbauer Rosenbauer

Po schladení batérie je možné vozidlo premiestňovať a ďalej s ním manipulovať. Systém môže zostať na aute pripevnený aj počas prepravy, keby náhodou došlo k opätovnému prehrievaniu batérie. Tento revolučný hasiaci systém je už k dispozícii na predobjednanie a bude dodaný v prvej polovici roku 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok