Schwarzenegger sa pri rozhovore o ochrane klímy rozohnil. Svetových lídrov nazval hlupákmi či klamármi

TA3 TASR
29.10.2021 13:49

Rakúsko-americký herec, politik a bývalý športovec Arnold Schwarzenegger v piatok v rozhovore pre stanicu BBC vyjadril rozhorčenie z prístupu svetových lídrov k boju proti klimatickej zmene. Kritizoval najmä tých, ktorí tvrdia, že poškodzuje ekonomiku.

Schwarzenegger Arnold ilu 1140 px (SITA/Invision/AP)
SITA/Invision/AP

"Sú to klamári, alebo hlupáci. Alebo nevedia, ako to robiť, pretože my sme prišli na to, ako to uskutočniť," povedal Schwarzenegger. Tento bývalý kulturista dodal, že takéto kroky v oblasti klímy si vyžadujú najmä guráž.

Niekdajší guvernér Kalifornie tvrdí, že pretrvávajúca dobrá ekonomická situácia v tomto americkom štáte a tvorba nových pracovných miest potvrdzujú, že znižovanie emisií CO2 a zvyšovanie bohatstva idú ruka v ruke. Zníženie konzumácie mäsa podľa Schwarzeneggera neznamená, že je potrebné niečo obetovať. V jeho prípade to viedlo k zlepšeniu zdravia.

V rozhovore spomenul i znečisťovanie ovzdušia spôsobované medzinárodným obchodom, najmä prepravou tovarov. Ľudí v tejto súvislosti vyzval, aby uprednostňovali lokálny tovar.

Schwarzenegger počas svojho pôsobenia vo funkcii guvernéra Kalifornie (2003 - 2011) podporoval obnoviteľné zdroje a vytýčil si ciele na zníženie množstva výfukových plynov a emisií skleníkových plynov energie, pripomína BBC.

Iniciatívy v oblasti klímy podporuje aj po odchode z tejto funkcie, keď založil organizáciu Schwarzenegger Climate Initiative, ktorá má za cieľ zvyšovať povedomie o klimatickej kríze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok