Počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať z Bieloruska do Nemecka, mierne klesol

TA3 TASR
29.10.2021 10:17

Počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, v uplynulých dňoch mierne klesol, uviedli vo štvrtok úrady.

Po príchode do Nemecka Slováci nemusia do karantény, dôležitý je test a formulár
TASR/AP

Počty stagnujú

"Zatiaľ čo sme od augusta do polovice októbra zaznamenali výrazné nárasty z jedného týždňa na druhý, teraz sme dosiahli bod, keď čísla viac-menej stagnujú," uviedol policajný hovorca Jens Schobranski vo Frankfurte nad Odrou, nemeckom meste pri poľských hraniciach. Podľa tlačovej agentúry DPA varovali, že situácia je nepredvídateľná. 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v máji vyhlásil, že jeho vláda už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ, a to v reakcii na prísnejšie západné sankcie uvalené na Bielorusko za násilné potlačenie protestov po sporných prezidentských voľbách.

Odvtedy počet migrantov z Iraku, Sýrie, Jemenu a ďalších problémových regiónov, ktorí sa pokúšajú nelegálne vstúpiť do Európskej únie cez Bielorusko, výrazne vzrástol. Susedné krajiny - Poľsko, Litva a Lotyšsko - niesli hlavný nápor tohto prílevu.

V Nemecku väčšina tých, ktorí nelegálne prekročili hranice, vstúpila do východnej spolkovej krajiny Brandenbursko, hoci nárast bol zaznamenaný aj v Sasku a Meklenbursku-Predpomoransku. Schobranski k tomu dodal, že čísla síce nedávno mierne klesli, "ale stále ide o veľkú výzvu všetko to zvládnuť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok