Vysoké školy žiadajú demisiu Gröhlinga. Rezort na kritiku reformy nereaguje

TA3 TASR
28.10.2021 10:37

Akademická obec sa obracia v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách na premiéra Eduarda Hegera. Na spoločnej tlačovej konferencii s ďalšími predstaviteľmi vysokoškolských reprezentácií to uviedol predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. Okrem iného poukazujú na politizáciu vysokého školstva touto novelou.

S návrhom novely sa nestotožňujú

"Obraciame sa s výzvou na pána premiéra, aby pomohol riešiť túto zložitú situáciu," vyhlásil Putala. Predložená novela podľa RVŠ obsahuje princípy, s ktorými na stretnutiach kontaktnej pracovnej skupiny jednoznačne nesúhlasili. Aj ďalší predstavitelia vysokoškolskej obce skonštatovali, že predložený návrh nezodpovedá výsledkom tejto skupiny, a preto sa nebudú zúčastňovať na jej rokovaniach.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil kritizuje, že návrh zasahuje do samosprávy a autonómie vysokých škôl. "Považujeme to za výdobytok novembra 1989, keď sme sa priblížili k demokratickým krajinám," podotkol s tým, že rektori podporujú skvalitňovanie vysokého školstva.

Poukázal, že budúcoročný štátny rozpočet počíta so znížením finančných prostriedkov pre vysoké školstvo o viac ako 28 miliónov eur. "Takýto prístup nepovažujeme za úprimnú snahu o zlepšenie vysokého školstva," zdôraznil.

Predložia vlastné pripomienky

Predsedníčka Klubu dekanov fakúlt SR a dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Viera Peterková hovorí, že novela presúva rozhodovacie právomoci z vedenia fakulty do správnej rady. "Nevieme si predstaviť dôvod, pre ktorý tradičná štruktúra a riadenie fakúlt majú byť touto novelou zrušené," povedala s tým, že uvažujú aj nad okupovaním vysokých škôl a ministerstva.

"Predložíme presné pripomienky v častiach, kde vidíme politizáciu VŠ, kde vnímame novelu ako veľmi nebezpečnú," povedal predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran. Tvrdí, že minister, ktorý bude mať silný záujem na spolitizovaní a ovládnutí vysokého školstva, to bude mať navrhovanou novelou veľmi uľahčené.

Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok