PR správa

Oplatí sa mať doma barovú stoličku? Aké sú výhody barovej stoličky?

PR
28.10.2021 11:47

Barové stoličky sú oddávna doménou krčiem, reštaurácií a kaderníckych salónov. Nadobro sa stali súčasťou v slovenských bytoch a stali sa zaujímavou alternatívou k tradičným stoličkám. Je však barová stolička skutočne dobrou voľbou do kuchyne? A aké sú výhody tohto kusu nábytku?

Oplatí sa mať doma barovú stoličku?  Aké sú výhody barovej stoličky?
stolicky24.sk / Shutterstock.com

Aranžmá s barovou stoličkou doma

Pre kúpu barových stoličiek do bytu sa oplatí rozhodnúť čo najskôr, aby ste sa vyhli nákladným úpravám a ďalšími výdavkami spojenými s výmenou nábytku. Ak má byť barová stolička kompatibilná s iným zariadením, treba brať do úvahy jej špecifickosť.

Barovky, teda vysoké barové stoličky, nezaberú veľa miesta. Môžu však byť zbytočné, keď nie sú správne zladené so zvyškom nábytku. Pri klasickom stole bude ich sedenie príliš vysoké. Preto je potrebné v kuchyni alebo obývacej časti určiť zónu, ktorá je špeciálne navrhnutá na umiestnenie barovej stoličky. Čím skôr sa nad tým zamyslíme, tým menej starostí s interiérovým dizajnom budeme mať.

Ponuka barových stoličiek je veľmi široká. Na trhu je množstvo modelov. Dôkazom toho môžu byť barové stoličky v predajni stoličky24.sk, medzi ktorými sú taktiež drevené, kovovo-drevené, plastové, čalúnené barové stoličky s koženým alebo látkovým čalúnením, s opierkou alebo bez. V katalógoch obchodov ľahko nájdete barovú stoličku vhodnú pre akékoľvek usporiadanie. Čo však zvážiť pri výbere? 

Dobrá barová stolička, čo je?

Kúpa správnej barovej stoličky s takou bohatou ponukou sa môže zdať ako veľká výzva. V praxi to však nie je také ťažké. Pri výbere stoličiek stojí za to venovať pozornosť takým otázkam, ako sú:

  •  jeho estetika,
  •  potreby usporiadania a interiérového dizajnu,
  •  potreby členov domácnosti a spôsob používania stoličky,
  •  kvalita výroby,
  •  materiály, z ktorých bol daný model vyrobený.

Barová stolička by mala byť udržiavaná v štýle zodpovedajúcom zariadeniu bytu. V tomto smere sa počíta ako vzhľad nábytku, tak aj materiál, z ktorého je vyrobený. Dobré usporiadanie neznamená, že barová stolička nemôže byť hlavnou postavou alebo byť kontrastom k zvyšku dekorácie. Musí však byť súčasťou uceleného konceptu kompozície a usporiadania.

Konštrukcia barovej stoličky má zásadný vplyv na charakter a je tiež veľmi dôležitá pri používaní tohto kusu nábytku. Jednonohé barové stoličky sa viac spájajú s uvoľnenou atmosférou barov ako trojnohé a štvornohé viac pripomínajú obyčajné stoličky či barové stoličky. Tradičné barové stoličky majú otočné sedadlá, ktoré uľahčujú nasadanie a vysadanie. Na druhej strane, kvôli chýbajúcej opierke bude plnohodnotný relax s dlhším sedením náročný, no barová stolička nie je kreslo a toto nie je jej úloha.

Funkcia barovej stoličky je však pri výbere konkrétneho modelu kľúčová. Keď má byť barová stolička vnímaná ako dekoračný prvok, rozhodneme sa pre inú verziu, ako keď bude slúžiť pri každodennom jedení alebo bude umiestnená v obývacej časti v priestore s konferenčným stolíkom. Estetika je dôležitá aj pri použití barovej stoličky ako malého štýlového stolíka, police alebo originálneho kvetináča.

Pri kúpe barovej stoličky stojí za to venovať pozornosť tomu, či ponúka možnosť nastavenia výšky. To umožňuje ich prispôsobenie výške rodinným príslušníkom, pre ktorých môže byť používanie takého vysokého kusu nábytku problémom, napríklad deťom. Opierka nôh by tiež mala spĺňať očakávania používateľa. Dôležitá je preto výška, v akej je umiestnená a taktiež to či sa pohodlne používa.

Barová stolička - aké sú jej výhody?

Rastúca popularita barových stoličiek je výsledkom mnohých výhod tohto typu nábytku. Barová stolička je praktickou súčasťou interiérového vybavenia. Oceňuje sa hlavne pre:

  • jednoduchosť a funkčnosť - dizajn barových stoličiek je jednoduchý a zároveň sú ich úžitkové hodnoty veľmi vysoké. Tento nábytok je príjemný a pohodlný na sedenie a spôsob jeho používania podporuje sociálnu komunikáciu. Navyše nezaberú veľa miesta. Uľahčujú aj prácu v kuchyni. Pri príprave jedál sú pohodlnejšie ako bežné stoličky a ľahšie sa vďaka nim dostanete k vyšším poličkám.
  •  moderný a originálny charakter - v usporiadaní miestností je barová stolička stále inovatívnym, nevšedným a sviežim riešením. Vďaka nemu môžete získať jedinečnú atmosféru a vytvoriť interiér, ktorý je luxusný a zároveň útulný a intímny.
  •  jedinečné možnosti usporiadania - štýlová rozmanitosť barových stoličiek je veľmi široká. Nájsť barovú stoličku, ktorá sa bude hodiť do modernej kuchyne či obývačky, rustikálneho, vintage, škandinávskeho či industriálneho štýlu nie je veľká výzva. Bohatý dizajn, farby a veľký výber látok a materiálov, z ktorých sa barové stoličky vyrábajú, sú jedným z najdôležitejších zdrojov ich obľúbenosti na trhu. Barovú stoličku je možné využiť aj viacerými spôsobmi – nielen ako kus nábytku.

Barová stolička je skutočnou ozdobou bytov. Bude fungovať v mnohých štýloch a zároveň dodá miestnosti jedinečný charakter. Musí však byť zladená s ostatnými dekoračnými prvkami.

barove stolicky slonme / Shutterstock.com

Oplatí sa kúpiť barovú stoličku?

Čoraz častejšie sa v slovenských domácnostiach objavujú ostrovy, polostrovy a vysoké barové pulty. Takéto riešenie usporiadania nájdeme vo veľkých aj malých kuchyniach, kuchynských kútoch a moderných obývačkách. Barová stolička v takomto prostredí funguje perfektne. Dôležité sú jeho úžitkové funkcie, ale môže v nich zohrávať aj dekoratívnu úlohu. Veľa závisí od vynaliezavosti a potrieb majiteľa.

Oplatí sa zvážiť použitie barovej stoličky vo vašej domácnosti. Hoci sa nehodí do každého interiéru a jej výška si vyžaduje investíciu do barového pultu alebo stola adekvátnych rozmerov, využitie barovej stoličky je skvelým spôsobom, ako zatraktívniť interiér. Pri zariaďovaní vlastného bytu sa oplatí zvážiť tento kus nábytku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok