Záujem o očkovanie na Ukrajine sa zvyšuje. Za posledný deň podali vakcínu rekordnému počtu ľudí

TA3 TASR
27.10.2021 17:59

Na Ukrajine sa dal za posledný deň proti novému koronavírusu zaočkovať rekordný počet ľudí.

Holandsko
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom v stredu agentúra AFP s tým, že k čoraz väčšiemu záujmu Ukrajincov o očkovanie dochádza v čase, keď úrady znovu zaviedli protiepidemické opatrenia v dôsledku výrazného nárastu prípadov nákazy aj súvisiacich úmrtí. 

Za uplynulých 24 hodín sa na Ukrajine dalo zaočkovať viac ako 291-tisíc ľudí. Ide o dosiaľ najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň od februárového spustenia vakcinačnej kampane v krajine. Za posledný týždeň sa pritom dalo proti covidu zaočkovať viac ako 1,6 milióna Ukrajincov, čo je výrazne viac ako približne 906-tisíc zaočkovaných za predošlých sedem dní.

Ukrajinské úrady spočiatku len ťažko zabezpečovali dostatok vakcín a zároveň mali problém aj s presviedčaním Ukrajincov, aby sa vôbec dali zaočkovať. Nárast nakazených i úmrtí, ako aj požiadavky na vakcináciu zamestnancov škôl, divadiel či obdobných inštitúcií však mnohých v posledných dňoch o potrebe očkovania presvedčili. 

"Dajte sa zaočkovať! Toto je jediný spôsob, ako predísť rýchlemu šíreniu vírusu... a zachrániť ľudské životy," uviedol na sociálnej sieti Telegram kyjevský primátor Vitalij Kličko.

Nárast prípadov nákazy a úmrtí podnietil tamojšie úrady k tomu, aby minulý týždeň znovu zaviedli obmedzenia v oblastiach so zlou epidemiologickou situáciou. Ukrajinci sa napríklad od soboty musia preukazovať potvrdením o očkovaní pri vstupe do verejných priestorov ako kín či divadiel, približuje AFP.  

V utorok hlásila Ukrajina rekordných 734 nových úmrtí súvisiacich s covidom – najvyšší denný prírastok úmrtí zaevidovaný v krajine od začiatku pandémie. Napriek tomu, že pre obyvateľov 41-miliónovej Ukrajiny sú ľahko dostupné tri očkovacie látky (od firiem AstraZeneca, Pfizer a čínskeho Sinovacu), plne zaočkovaných je tam dosiaľ len približne 18 percent populácie, uvádza AFP. Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo vyše 2,8 milióna prípadov nákazy a viac ako 65-tisíc súvisiacich úmrtí.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok