Domácnosti by nemali mať problém s cenami energií v budúcom roku, vyhlásil Sulík

TA3
26.10.2021 21:31

Vláda prisľúbila, že najväčším odberateľom elektrickej energie zníži poplatky. Ide o jednu z hlavných požiadaviek zamestnávateľov, tí čelia, v dôsledku rastu cien energií, vysokým nákladom a finančným problémom.

tema_dna_1.jpg
TA3

Odvolávanie Sulíka

Podpredseda vlády, minister hospodárstva, Richard Sulík si myslí, že na utorkovej schôdzi parlamentu sa mali riešiť podstatnejšie otázky, ako jeho odvolávanie. Robertom Ficom bol obviňovaní z toho, že nemá maturitné vysvedčenie. 

Sulík povedal, že cítil potrebu reagovať na Fica a do Národnej rady SR mu priniesol svoje maturitné vysvedčenie. 

"Dnes som predstavil 15 krokov, ktoré sme podnikli, alebo podnikáme pre zníženie cien energií. Robert Fico v minulosti nezahlasoval ani za jeden," povedal Sulík. Opozícia Sulíka obviňuje, že neurobil nič pre znižovanie cien energií. 

Cena elektriny

"Cena elektriny pozostáva z dvoch zložiek, jedna je samotná cena za elektrinu, za tú silovú zložku a druhá je distribúcia. V cene za distribúciu je najväčšia zložka tarifa za prevádzku systému (TPS), túto máme najvyššiu v Európe," hovoril Sulík. 

Sulík konštatoval, že v TPS podnikli výrazné kroky, ktoré by mali znižovať ceny pri vyšších odberoch elektrickej energie. 

Opatrenia pre TPS by sa nemali financovať z verejných zdrojov. Sulík hovoril, že financovať by sa primárne mali z účtovacieho systému TPS. Novú reguláciu by tak zamestnávatelia mali pocítiť od 1. januára 2022, tvrdil Sulík. 

Domácností sa to zatiaľ netýka

Minister hospodárstva povedal k zvyšovaniu cien energii, že "nemôžeme zvýšiť deficit a vyrabovať štátny rozpočet, musíme ísť na to múdrejšie a strategicky správne."

Podľa Sulíka v roku 2022 domácnosti nebudú mať problém s cenami energií, pripustil, že sa to môže stať až v roku 2023. "Domácnosti majú regulovanú cenu a to znamená, že úrad pre reguláciu stanovuje maximálnu cenu energií," hovoril Sulík.


Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok