Zmeny klímy môžu do Európy priniesť tropické choroby ako vírus zika či malária, varujú vedci

TA3 ČTK
22.10.2021 09:00

Globálne otepľovanie a zmeny klímy spôsobujú nielen rýchlejšie topenie ľadovcov či väčšie výkyvy počasia, predstavujú tiež veľkú hrozbu pre potravinovú bezpečnosť a nebezpečenstvo šírenia tropických ochorení na sever, vrátane Európy.

komár vírus Nemecko 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Vyplýva to zo správy Lancet Countdown, zverejnenej v odbornom časopise The Lancet. Táto správa takmer stovky vedcov z celého sveta varuje, že globálne otepľovanie vytvára ideálne podmienky pre šírenie infekčných ochorení, akými sú horúčka dengue, vírus zika, cholera či malária, vo väčšej časti sveta, ako tomu bolo pred niekoľkými dekádami. Jej autori preto vyzvali k okamžitej akcii i účastníkov nadchádzajúceho klimatického summitu COP26, ktorý sa začína za necelé dva týždne v škótskom Glasgowe.

Lancet Countdown je medzinárodný projekt, ktorý sleduje vplyvy zmien klímy na zdravie ľudí. Prvú výročnú správu vydal v roku 2015.

Prenášajú vírus zika i horúčku dengue

Z najnovšej správy Lancet Countdown rovnako vyplýva, že za posledných niekoľko desiatok rokov výrazne vzrástol počet komárov prenášajúcich tropické ochorenia. Tento hmyz žijúci v oblastiach s vlhkým a teplým podnebím sa vďaka globálnemu otepľovaniu viac rozšíril. 

Podľa správy vzrástla od roku 1950 populácia komára tigrovaného, ktorý pochádza z Ázie a môže prenášať vírusy zika či horúčky dengue a chikunguny, o sedem percent. V prípade komára egyptského, ktorý prenáša napríklad horúčku dengue, je to o 13 percent.

V správe Lancet Countdown sa rovnako uvádza, že až 19 percent Zeme bolo v roku 2020 postihnutých extrémnym suchom. Klimatické zmeny sú tak veľkou hrozbou pre potravinovú bezpečnosť a pripravujú o príjmy milióny farmárov i stavebných pracovníkov, ktorí v extrémne horúcom počasí nemôžu pracovať. V správe sa tiež píše, že obyvatelia 134 krajín sú teraz omnoho viac ohrození lesnými požiarmi, ako kedykoľvek v minulosti.

Vedci tiež vyjadrili obavy pred ďalším zväčšovaním priepasti medzi severom a juhom, teda medzi bohatými a chudobnými krajinami. Pripomenuli i problém s očkovaním proti covidu, ktoré má podľa nich v chudobných krajinách len asi štyri percentá obyvateľov, zatiaľ čo v bohatej časti sveta je to vyše 60 percent populácie.

O zmene klímy sa pred časom rokovalo aj na pôde OSN. Pozrite si štúdio TA3, ktoré prinieslo viac informácií:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok