Najsvetlejšia farba sveta dokáže podľa vedcov znížiť spotrebu auta

TA3/SZ
21.10.2021 11:00

Univerzita v Indiane predstavila najsvetlejšiu farbu na svete, ktorá má schopnosť odraziť až 98,1% slnečného žiarenia

Najsvetlejšia farba sveta dokáže podľa vedcov znížiť spotrebu auta
Mercedes Benz

Nová farba sa svojimi vlastnosťami dostala až do Guinessovej knihy rekordov ako najsvetlejšia farba na svete. Podľa profesora, ktorý na tomto projekte pracoval spoločne so svojími študentmi by mala táto farba pri použití na exteriéri auta dokázať ušetriť až 0,5 litra paliva na sto kilometrov. V prípade použitia na elektromobile dôjde zasa k predĺženiu dojazdu.

Ako je to vlastne možné, že farba ušetrí palivo a elektrickú energiu elektromobilu? Odpoveď je v skutku jednoduchá. Čierna farba na aute napríklad svetlo pohlcuje a tým hlavne cez leto zvyšuje teplotu v interiéri auta. Ak však dáte na auto farbu, ktorá svetlo odráža, docielite tým menšie až nulové prehrievanie interiéru auta a tak môžte vypnúť klimatizáciu, ktorá je v autách veľkým žrútom či už paliva alebo elektriky, čo vo výsledku spôsobí menšiu spotrebu auta. 

Vedcov teraz čaká ešte dlhý vývoj, pretože farba je veľmi krehká. Z tohto dôvodu je aktuálne na autách ešte nepoužitelná, no do budúcna sa má tento fakt zmeniť a možno uvidíme túto zaujímavú farbu aj na našich autách.

Najbelšia biela Purdue University
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok