Bratislava zostáva v oranžovej farbe, odporučil to regionálny hygienik

TA3 TASR
14.10.2021 18:46

Mesto Bratislava zostáva aj na budúci týždeň v rámci Covid automatu v stupni ostražitosti (oranžová farba), hoci bolo navrhované zaradiť ho do fázy monitoringu (zelená farba).

Bratislava koronavírus 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Ministerstvu zdravotníctva to odporučil regionálny hygienik Bratislavského kraja. Poukázal pritom na tunajšiu pandemickú situáciu, ktorá má zhoršujúcu sa tendenciu, a matematicky neuspokojivé epidemiologické parametre zodpovedajúce až červenej fáze v rámci Covid automatu. Vyplýva to z hodnotenia Covid automatu pre 18. až 24. október.

"Tiež bral do úvahy veľmi úzke funkčné a intenzívne prepojenie so susednými 'oranžovými' okresmi v Bratislavskom kraji (Malacky, Pezinok, Senec) a vysokú dynamiku pohybu obyvateľstva medzi jednotlivými okresmi kraja," píše sa v odôvodnení, ktoré poskytlo ministerstvo zdravotníctva. Regionálny hygienik hľadel aj na vysokú spoločenskú aktivitu v hlavnom meste a tiež veľmi vysoký počet školských zariadení v bratislavských okresoch.  


V prípade okresu Malacky z navrhovanej červenej fázy Covid automatu odporučil regionálny hygienik ponechať okres aj budúci týždeň v oranžovej farbe, a teda v stupni ostražitosti. "V tomto prípade bral do úvahy lepšie epidemiologické parametre v porovnaní s ostatnými vidieckymi okresmi Bratislavského kraja, aj pri o niečo horšej zaočkovanosti," zdôvodnil rezort.

Bratislava dosahuje oproti zvyšku Slovenska oveľa vyššiu mieru zaočkovanosti proti ochoreniu Covid-19. V hlavnom meste už presiahla hranicu 60 percent. V okrese Senec je na úrovni 56 percent a v okrese Pezinok 54 percent. V rámci Bratislavského kraja má najnižšiu mieru zaočkovanosti okres Malacky so 47 percentami.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok