Sme na prahu obrovských zmien, auto sa stane luxusom

TA3
13.10.2021 12:28

Zdieľané autá, elektrické bicykle a kolobežky, ktoré si môžete požičať. To všetko mení charakter mobility v mestách. Bude vlastnenie auta v budúcnosti luxusom? O zmenách v automobilizme sme v relácii Biznis hovorili s Vladimírom Orthom, generálnym riaditeľom spoločnosti United Automotive Group.

zápcha kolóna autá doprava 1140 px (SITA/Martin Medňanský)
SITA/Martin Medňanský

Bezprecedentný rast cien

Zdieľané dopravné prostriedky pribúdajú aj v slovenských mestách. Podľa Ortha stojíme na prahu obrovských zmien v automobilizme a doprave. Orth podotkol, že niektoré zmeny sa začali už dávnejšie. Napríklad, namiesto štandardných palív ako benzín a nafta sa čoraz častejšie využíva elektrický a hybridný pohon. Zároveň sa mení aj spôsob vlastníctva automobilov, keďže počet obyvateľov na planéte neustále rastie.

Ako podotkol Orth, ľudia sú zvyknutí dodržiavať určité stereotypy, medzi ktoré patrí aj kúpa vlastného auta do domácnosti. Problémom sú však globálne emisie, ale aj množstvo ďalších faktorov. Vplyv na to, ako sa konkrétny človek rozhoduje, majú aj dane či parkovacia politika. 

"V čase covidu, keď automobilky nestíhajú vyrábať také množstvo áut, ako je dopyt, to má v zásade vplyv aj na to, či si auto kúpite a či máte dostatok prostriedkov," zhrnul Orth. Doplnil, že cena automobilov za posledný rok vrástla o 15 až 20 percent. "Toto je bezprecedentné, toto sa nestalo posledných 30, 40 rokov," vyjadril sa.

Auto ako luxus

Orth zdôraznil, že žijeme v dobe, keď na meniace sa podmienky musíme nejako reagovať. "Samozrejme, niekomu sa to nebude páčiť, ale, principiálne, nejakým spôsobom sa tomu bude musieť prispôsobiť," myslí si generálny riaditeľ spoločnosti United Automotive Group.

"Sme na konci doby, keď autá boli lacné," skonštatoval Orth. Medzi hlavné dôvody patria čoraz premyslenejšie bezpečnostné opatrenia aj nároky na ekológiu. "Nielenže auto ako také zdraželo, ale aj parkovanie a súvisiace dane," doplnil s tým, že auto sa stalo skutočne luxusným produktom. Za týchto okolností sa auto začína stávať službou, za ktorú platíme určitú mesačnú splátku.

Celú reláciu Biznis si môžete pozrieť tu:

Témy: luxus automobil
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok