Nemecko hlási prudký nárast migrantov na hraniciach, obviňujú Bielorusko

TA3 TASR
13.10.2021 11:21

Viac ako 4300 nelegálnych migrantov sa od augusta dostalo do Nemecka cez Poľsko a Bielorusko. Evidujú prudký nárast počtu utečencov prevažne z Iraku, Sýrie, Jemenu a Iránu, ktorý zaznamenávajú na nemeckých hraniciach už niekoľko mesiacov.

Poľsko vyslalo pre prílev migrantov na hranice s Bieloruskom stovky vojakov
TASR/AP

Za obdobie od januára do júla evidovali 26 ľudí, ktorí prišli do Nemecka tzv. "bieloruskou" trasou. V auguste ich počet stúpol na 474 a v septembri na 1914. Počas októbra už zaregistrovali 1934 migrantov. Pre agentúru DPA to v stredu uviedla nemecká polícia.

Navyšujú kapacitu

V prijímacích centrách pre migrantov v spolkovej krajine Brandenbursko susediacej s Berlínom sa momentálne nachádza 2600 osôb. Šéf cudzineckého úradu v meste Eisenhuettenstadt Olaf Jansen poznamenal, že tamojšie kapacity sa pomaly zapĺňajú. Dodal, že bežnú kapacitu 3500 miest dočasne navýšili prostredníctvom vyhrievaných stanov na 4600 lôžok.

Situáciu komplikuje koronavírus

Zariadenia pre uchádzačov o azyl podľa jeho slov zatiaľ preplnené nie sú. "Situácia nie je dramatická, ale je náročná," uviedol. Veľkú komplikáciu, ako priblížil, navyše predstavujú karanténne opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou. 

Počty migrantov prichádzajúcich do Nemecka budú stúpať, predpovedal Jansen. "Nevidíme nijakú snahu to zastaviť," povedal pre DPA.

Lukašenkov režim migrantov nezastavuje

V reakcii na sankcie zo strany EÚ bieloruský líder Alexandr Lukašenko v máji vyhlásil, že Minsk nebude nelegálnym migrantom brániť v tom, aby jeho krajinu využívali ako tranzitnú trasu na cestu do Európy. 

Členské štáty EÚ Lukašenka obviňujú, že úmyselne podporuje snahy migrantov z krízových regiónov Blízkeho východu a Afriky, ktorých údajne priváža priamo k hraniciam susediacich krajín EÚ. Poľsko, Litva a Lotyšsko v tejto súvislosti posilnili ochranu a bezpečnosť svojich hraníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok