Liek na koronavírus by tu mohol byť už čoskoro, spoločnosť Merck požiadala o jeho schválenie

TA3 TASR
11.10.2021 14:45

Farmaceutická spoločnosť Merck & Co. požiadala v pondelok americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, aby schválil na núdzové použitie jej liek proti ochoreniu Covid-19 s názvom molnupiravir.

Liek na koronavírus by tu mohol byť už čoskoro, spoločnosť Merck požiadala o jeho schválenie
TASR/AP

Ako píše agentúra AP, ak regulačný úrad žiadosti vyhovie - čo by sa mohlo stať v priebehu niekoľkých týždňov -, pôjde o prvé schválené antivirotikum na liečenie ochorenia Covid-19 na svete. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že spolu s partnerskou firmou Ridgeback Biotherapeutics podala žiadosť o schválenie "experimentálneho perorálneho antivirotika na liečbu dospelých osôb s miernym až stredne vážnym priebehom covidu, ktorým hrozí vážny priebeh ochorenia alebo hospitalizácia".

Merck podľa vlastného vyjadrenia spolupracuje s regulačnými úradmi na celom svete, aby ich mohol v priebehu najbližších mesiacov požiadať o schválenie lieku na núdzové použitie alebo o povolenie na jeho uvedenie na trh. 

Môže byť riešením na viaceré problémy

Tento liek má slúžiť na zmiernenie príznakov covidu, urýchlenie uzdravovacieho procesu, čo by malo znížiť vyťaženie nemocníc a pomôcť zastaviť šírenie nákazy najmä v chudobnejších krajinách, ktorých zdravotné systémy nedisponujú potrebnými kapacitami.

Firma Merck tento mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu. Do konca roku chce Merck vyrobiť desať miliónov dávok tohto lieku. Vláda USA sa zaviazala, že v prípade, ak liek schváli Úrad pre kontrolu potravín a liečiv , kúpi od spoločnosti 1,7 milióna dávok molnupiraviru.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok