Dobrá správa pre slovenských seniorov v Česku. Tento doklad k dôchodku už nepotrebujete

TA3 TASR
8.10.2021 18:08

Informácie o žití poberateľov dôchodkov si od nového roka budú medzi sebou priamo vymieňať Sociálna poisťovňa a Česká správa sociálneho zabezpečenia. Umožňuje to vzájomná dohoda o elektronickej výmene údajov, ktorú v piatok podpísali generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer a ústredný riaditeľ České správy sociálneho zabezpečenia František Boháček.

Seniori s respirátormi
TASR/AP

Informácie o žití, ktoré sú podmienkou vyplácania dôchodku do zahraničia, si budú medzi sebou vymieňať obe inštitúcie. Seniori tak ušetria čas i peniaze pri overovaní podpisu na potvrdení. Dôchodcom, ktorí dostávajú dôchodok zo Sociálnej poisťovne a majú bydlisko v Českej republike, tak úplne odpadne povinnosť doručovať poisťovni potvrdenie o žití. Podobne dôchodcovia, ktorí dostávajú dôchodok z Českej republiky na účet a majú bydlisko na Slovensku, budú potvrdenie o žití predkladať Českej správe sociálneho zabezpečenia podľa českej legislatívy len raz ročne, doteraz tak robili každý štvrťrok alebo vždy pri žiadosti o výplatu dávky.

Obe inštitúcie v minulých týždňoch pripravili a testovali projekt automatickej výmeny údajov v oblasti dôchodkových dávok a do konca tohto roka bude prebiehať jeho pilotná prevádzka. Od 1. januára 2022, keď zmluva nadobudne účinnosť, by sa projekt mal spustiť naostro do plnej prevádzky. Výmena dát o úmrtiach poberateľov dôchodkov tak nahradí papierové vystavovanie a doručovanie potvrdení o žití, ktoré sú potrebné pre výplatu dôchodku.

V auguste Sociálna poisťovňa vyplatila do Českej republiky 14.158 dôchodkových dávok, ktoré dostalo 12.932 dôchodcov. Naopak, Česká správa sociálneho zabezpečenia občanom žijúcim na Slovensku vyplatila 36.665 dôchodkov pre 36.023 dôchodcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok