Turci povolili odlet zadržaného lietadla, pri hraniciach hlásia boje

TASR
8.11.2012 11:00

Turecké úrady dnes povolili odlet arménskemu lietadlu AN-12 smerujúcemu do Sýrie, ktorému ráno nariadili pristátie pre podozrenie z prepravy nepovoleného nákladu. Incident prepukol v čase, keď je pri turecko-sýrskych hraniciach opäť horúco.

Turci povolili odlet zadržaného lietadla, pri hraniciach hlásia boje
SITA

Pristátie bolo naplánované a vopred odsúhlasené. Prehliadka trvala štyri hodiny. Náklad v lietadle zodpovedal deklarovaným položkám.

Podobná situácia nastala aj v polovici októbra v prípade iného arménskeho lietadla, ktoré po kontrole, že skutočne preváža deklarovaný náklad humanitárnej pomoci, pokračovalo v lete.  Turecké úrady totiž pred časom avizovali, že prehliadke podrobia všetky nákladné lietadlá smerujúce do Sýrie.

Turecko veľmi pozorne sleduje vývoj udalostí v susednej Sýrii, kde armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi bojuje s jednotkami opozície o kontrolu nad krajinou. Veľké znepokojenie a obavy z rozšírenia konfliktu za hranice Sýrie vyvolalo niekoľko prípadov, keď sýrske strely zasiahli ciele v tureckom pohraničí.

Turecko v októbri zakázalo prelety sýrskych lietadiel vo svojom vzdušnom priestore - ako dôvod pre toto rozhodnutie poslúžil údajný nález ruského vojenského materiálu na palube sýrskeho lietadla, ktorý mal byť určený pre sýrske ozbrojené sily.

Prudké boje pri tureckých hraniciach

Ťažké boje medzi sýrskymi povstalcami a vládnymi silami vypukli dnes v regióne v severovýchodnom cípe Sýrie. Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia uvádza, že boje sa strhli len pár stoviek metrov od tureckého hraničného mesta Ceylanpinar.

V meste našlo útočisko veľa sýrskych utečencov, ktorí opustili krajinu kvôli občianskej vojne. Najmenej osem zranených Sýrčanov ošetrili v tureckých nemocniciach.

Školy v Ceylanpinari boli dnes zatvorené, pretože turecká armáda posilnila bezpečnostné opatrenia pozdĺž hranice. Obyvateľov varovali, aby sa nepohybovali v hraničnom pásme.

V občianskej vojne v Sýrii už prišlo o život viac než 36.000 ľudí, povstanie proti prezidentovi Bašárovi Asadovi vypuklo v marci 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok