Vo Svidníku bojujú za svoju nemocnicu. Na jej záchranu vyzbierali takmer 18-tisíc podpisov

TA3 TASR
8.10.2021 11:13

Takmer 18-tisíc podpisov sa podarilo vyzbierať v rámci petičnej akcie za ponechanie regionálneho statusu pre nemocnicu vo Svidníku. Ide o reakciu na plánovanú optimalizáciu siete nemocníc. Informovala hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová.

úmrtia nemocnica lôžko choroba 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

"Prijatie uznesenia v mestskom poslaneckom zbore, rokovania s predsedníčkou a členmi Výboru NR SR pre zdravotníctvo, apel na predsedu najsilnejšej koaličnej strany Igora Matoviča, odovzdanie 20 argumentov premiérovi SR Eduardovi Hegerovi, neustála snaha o stretnutie s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským, verejné vyhlásenie starostov a primátorov okresov Svidník, Stropkov a Medzilaborce, to všetko predchádzalo spusteniu petičnej akcie," povedala Tchirová.

V stredu sa podľa jej slov primátorka Svidníka stretla na pôde svidníckej nemocnice s predsedom parlamentu NR SR Borisom Kollárom a jej riaditeľom Slavkom Rodákom. "Argumentovali a predložili objektívne fakty predsedovi parlamentu za zachovanie nemocnice," uviedla Tchirová.

Petícia bola spustená 17. septembra. Zapojili sa do nej rôzne inštitúcie, prevádzky a celé obce v okresoch Svidník, Stropkov a Medzilaborce. "Oficiálne ukončenie petičnej akcie bolo 30. septembra, ale aj po tomto dátume prichádzali petičné hárky, ktoré sme definitívne uzavreli k štvrtku. Počet petičných podpisov je 14.680, do online formy petície sa zapojilo 2977 občanov. Petícia za ponechanie svidníckej nemocnice ako nemocnice regionálneho typu má teda 17.657 podpisov občanov, ktorí nesúhlasia s pripravovaným návrhom optimalizácie siete nemocníc," skonštatovala Tchirová.

Petíciou žiadajú zachovanie Nemocnice arm. generála L. Svobodu Svidník s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na úrovni regionálnej nemocnice. Ďalej okrem iného požadujú neprehlbovanie rozdielov medzi regiónmi, a aby bol do úvahy braný fakt, že okresy Svidník a Stropkov sú bez železničnej dopravy a chýba aj rýchlostná cesta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok