Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie, otrasy zachytili aj prístroje v Modre

TA3 TASR
7.10.2021 10:01

Chorvátsko zasiahlo v stredu večer zemetrasenie s magnitúdou 4,6. Po zemetrasení neboli hlásené žiadne obete ani zranení. Otrasy však zaznamenali aj seizmogramy na Slovensku, vyplýva z údajov Národnej siete seizmických staníc.

zemetrasenie
SITA/AP

Hlásia prvé škody

"Chorvátsky seizmologický ústav zaznamenal otrasy v stredu o 21:57. Epicentrum ležalo na chorvátsko-bosnianskych hraniciach neďaleko jazera Buško. Otrasy bolo cítiť v Splitsko-dalmatínskej župe v meste Sinj, ale aj v Splite a v Makarskej," oznámil Chorvátsky seizmologický ústav. Miestni obyvatelia podľa chorvátskych médií cítili výrazné prejavy a hlásili aj prvé menšie škody.

"Na sociálnych sieťach sa šíria fotografie a videozábery, ktoré zachytávajú zrútenú časť kamenného múru v Splite," napísal spravodajských portál chorvátskeho denníka Večernji list. "Myslela som si, že sa môj dom zrúti. Bežala som von. Všetci boli na ulici. Naozaj som sa bála," citoval Večernji list obyvateľku mesta Trilj. 

 

Zemetrasanie zachytili aj na Slovensku

Silné otrasy cítili vo viacerých populárnych dovolenkových destináciach od Zadaru až po Dubrovník. Zaujímavosťou je, že zemetrasenie zaznamenali aj prístroje na Slovensku, konkrétne seizmogram zo stanice Modra. 

Chorvátsko leží na seizmicky aktívnom území. Malá jadranská platňa totiž naráža do euroázijskej tektonickej platne. Krajina zažila od začiatku 20. storočia viacero zemetrasení s magnitúdou vyššou ako šesť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok