Nový Zéland mení stratégiu v boji s koronavírusom, spoliehajú sa na vakcináciu

TA3 TASR
4.10.2021 10:36

Nový Zéland sa rozhodol upustiť od svojej stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom a kontrolovať jeho šírenie najmä pomocou vakcinácie.

Na Novom Zélande objavili nové prípady nákazy,
TASR/AP

Stratégia nulovej tolerancie koronavírusu

Nový Zéland bol jedným z mála štátov, ktorým sa vlani podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu. Krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu nákazy, pokiaľ v polovici augusta nevypuklo v meste Auckland nové ohnisko koronavírusového variantu delta. Oznámila to v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, informovala o tom agentúra Reuters. 

"Pri tomto ohnisku delty je neuveriteľne zložité dosiahnuť nula prípadov... Je očividné, že ani dlhým obdobím prísnych obmedzení sme nedosiahli nula prípadov, ale to je v poriadku. Eliminácia bola dôležitá, pretože sme nemali vakcínu. Teraz ju však máme, preto môžeme zmeniť spôsob, ktorým veci robíme," uviedla Ardernová.

Lockdown v meste Auckland, ktorý sa týka približne 1,7 milióna ľudí, budú postupne vo fázach uvoľňovať. K uvoľneniu niektorých opatrení príde túto stredu. Lockdwon v Aucklande platí už takmer 50 dní, podľa Ardernovej však v krajine úplne zrušia obmedzenia pohybu, až keď bude zaočkovaných 90 percent populácie. 

Na Novom Zélande sú v súčasnosti plne zaočkované približne dva milióny obyvateľov, čo predstavuje asi 48 percent populácie. Nový Zéland zaviedol celonárodný lockdown 17. augusta, keď v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. V krajine odvtedy zaznamenali 1357 prípadov nákazy. V krajine v pondelok zaznamenali 29 nových prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok