Choroby, pri ktorých nás nebezpečne pichá v ľavom boku. Číslo 3 prehliadajú aj lekári

TA3/bd
1.10.2021 18:00

Existuje veľa zdravotných stavov, kvôli ktorým nás bolí v dolnej ľavej časti brucha. Tento kvadrant brucha je bežným miestom bolesti. Bolesť v tejto oblasti môže byť mierna, stredná alebo silná v závislosti od príčiny a odvodená od orgánov nachádzajúcich sa v tejto časti v panve a bruchu alebo z tkanív v brušnej stene.

Choroby, pri ktorých nás nebezpečne pichá v ľavom boku. Číslo 3 prehliadajú aj lekári
FreePik

1. Infekcia močového mechúra

Infekcia močového mechúra, známa tiež ako cystitída, patrí medzi najčastejšie zdroje bolesti v dolnej ľavej časti brucha. Cystitída je zápal močového mechúra spôsobený bakteriálnou infekciou. Infekcie močového mechúra bývajú bolestivé a otravné a môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ak infekcia migruje močovým traktom do obličiek. 

Medzi ďalšie možné príčiny zápalu močového mechúra patria reakcie na určité lieky, dráždivé látky ako sú spermicídy, ženský hygienický sprej alebo dlhodobé používanie katétra. K bežným znakom a symptómom spojeným s infekciami močového mechúra patrí bolesť alebo tlak v podbrušku, neutíchajúce nutkanie na močenie, pocit pálenia pri močení, krv v moči, silne zapáchajúci moč a nepohodlie v oblasti panvy. 

INFO: Infekcia obličiek je jednou z najzávažnejších komplikácií spojených s infekciami močového mechúra.

brucho FreePik

2. Zápalové ochorenie čriev

Zápalové ochorenie čriev je častou príčinou bolesti v dolnej časti brucha. Každoročne trpí tretina populácie nejakým zápalovým ochorením čriev. Dva najbežnejšie typy zápalových ochorení čriev sú Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, aj keď akýkoľvek stav, ktorý spôsobuje zápal čriev, sa považuje za zápalové ochorenie čriev. 

K možným prejavom a symptómom spojeným so zápalovým ochorením čriev patrí bolesť v podbrušku, hnačka, dehydratácia, zrýchlený tep, znížený krvný tlak, horúčka, únava, chudnutie, podvýživa a krv v stolici. Aj keď presná príčina nie je známa, svoju úlohu môže hrať niekoľko faktorov vrátane stravy, genetiky a životného prostredia.

INFO: Zápalové ochorenie čriev nie je nákazlivé.

operacia FreePik

3. Hematóm brušnej steny

Hematóm brušnej steny alebo „krvný výron“, býva tiež zdrojom bolesti v dolnej časti brucha. Bohužiaľ, často prehliadaným, aj zo strany lekárov. Hematómy sa môžu vyvinúť v brušnej stene alebo konečníku spontánne alebo po traume alebo v tehotenstve. Hematómy brušnej steny vznikajú aj s laparoskopickými zákrokmi. Stačí si predstaviť ako taká operácia vyzerá, zahŕňa malé rezy a pomoc kamery. Výsledkom nie je iba pomoc pacientovi s jeho primárnym ochorením, ale aj vznik hematómu. 

INFO: Hematómy brušnej steny sú diagnostikované zobrazovacími metódami ako je abdominálna počítačová tomografia alebo CT, skenovanie alebo brušná ultrasonografia.

Témy: lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok