Ubytovacie zariadenia na Slovensku zažívajú najhorší rok existencie. Vyplýva to z dát Štatistického úradu

TA3 TASR
1.10.2021 14:32

Hotely a penzióny SR zažívajú najhorší rok existencie. Vyplýva to z nových dát v ubytovacej štatistike, ktoré aktuálne od októbra zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky na svojej webovej stránke.

XY
TASR/AP

Činnosť hotelov, penziónov a ďalších ubytovacích zariadení cestovného ruchu v tomto roku zásadne zdecimovala pandémia. Najvýraznejší, viac ako 75 % prepad počtu hostí v súhrne za sedem mesiacov tohto roka v porovnaní s obdobím pred pandémiou zaznamenali ubytovatelia v piatich okresoch Bratislavy (Bratislava I., pokles o 84 %) a v okresoch Trnava a Nitra.

Súčasne podľa rozšírených dát ďalších 29 okresov SR zaznamenalo prepad počtu hostí o viac ako 50 %. Ubytovatelia v tradičných baštách domácej turistiky v okresoch Liptovský Mikuláš a Poprad mali do konca júla o 65 % menej hostí ako pred dvoma rokmi. "Uvedomujeme si ako dôležité je poskytnúť v aktuálne zložitom období detailnejšie informácie. Preto Štatistický úrad SR zásadne rozšíril mesačne zverejňované stovky dát na takmer 20-tisíc údajov o počtoch hostí a dĺžke ich pobytov v ubytovacích zariadeniach," uviedla Veronika Töröková, riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík Štatistického úradu SR.

Na mesačnej báze tak budú v databáze Štatistického úradu SR po novom dostupné údaje aj na úrovni okresov, respektíve miest či obcí, alebo napríklad údaje osobitne za kategóriu hotelov, penziónov či ostatných typov ubytovania. Takisto sa sprístupnili dáta o štruktúre návštevníkov zo zahraničia podľa ich materskej krajiny. Pandémia tiež spôsobila, že údaje za viac ako polovicu okresov SR, ako aj za mnohé obce a mestá, nie sú dostupné v tomto roku, pretože ubytovatelia mali niekoľko mesiacov zatvorené alebo nemali návštevníkov a tohtoročnú situáciu nie je možné číselne vyjadriť s ohľadom na ochranu dát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok