Jedni skončili, iní otvorili. Na Slovensku stovky reštaurácií zanikli, ďalšia tisícka však vznikla

TA3 TASR
30.9.2021 10:04

Aj napriek tomu, že posledné mesiace boli už opatrenia proti šíreniu ochorenia Covid-19 menej prísne, mnohé reštaurácie svoju situáciu spred roka nedokázali prekonať a zatvorili biznis.

O mladých brigádnikov je záujem
TASR/Pavel Neubauer

Do konca leta tohto roka zaniklo na Slovensku 637 reštaurácií, ktoré prevádzkovali fyzické či právnické osoby. Ťažká situácia však mnohých podnikateľov neodradila. V rovnakom čase 1134 nových reštaurácií vzniklo. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

„Podľa našej analýzy aktuálne na Slovensku podniká 21.111 reštaurácií, z toho 9348 riadia právnické osoby, zvyšok fyzické osoby – podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri. Oproti minulému roku tak evidujeme celkový nárast o 792 prevádzok,“ spresnila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. 

Z analýzy vyplýva, že najviac ich vzniklo pred letnými prázdninami, keď sa očakávalo rapídnejšie uvoľnenie opatrení. V júni vzniklo 219 nových prevádzok na Slovensku, druhým najsilnejším mesiacom bol máj, keď bolo registrovaných 189 prevádzok.  

Veľa podnikateľov podľa Štěpánovej prešlo na online objednávkový systém donášky jedál, mnohé zaviedli „výdajné okienka“, čo dokázalo pokryť náklady. „Desiatky prevádzok však práve pre pandémiu museli svoj biznis ukončiť,“ dodala Štěpánová. 

Podnikanie ukončilo 74 eseročiek a akciových spoločností a 563 fyzických osôb – podnikateľov. Najviac podnikateľov, a to 109, ukončilo podnikanie v sektore reštauračných služieb v máji, v januári to bolo 103 podnikateľov.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok