Evergrande v stredu bez vysvetlenia nezaplatila úroky z dlhopisov

TA3 TASR
29.9.2021 18:22

Dvaja držitelia dolárových dlhopisov čínskej developerskej skupiny Evergrande splatných v stredu uviedli, že do 21.30 h miestneho času v Hongkongu nedostali žiadne peniaze. Zadlžená developerská spoločnosť pritom v stredu ráno oznámila, že predá podiel v štátnom správcovi aktív Shengjing Bank za 1,5 miliardy USD (1,29 miliardy eur).

Evergrande v stredu bez vysvetlenia nezaplatila úroky z dlhopisov
TASR/AP (ilu)

Dlhy spoločnosti Evergrande vo výške 305 miliárd USD vyvolali obavy, že sa jej problémy môžu rozšíriť prostredníctvom čínskeho finančného systému do celej ekonomiky a zasiahnuť aj zahraničné trhy. Tieto obavy čiastočne zmiernilo vyhlásenie čínskej centrálnej banky, že bude chrániť záujmy kupcov rezidenčných nehnuteľností.

Evergrande mala v stredu uhradiť úroky z dlhopisov vo výške 47,5 milióna USD splatných v marci 2024. Minulý týždeň vo štvrtok, 23. septembra, bez akéhokoľvek vysvetlenia nezaplatila úroky z dlhopisov denominovaných v dolároch vo výške 83,5 milióna USD.

Podľa zdrojov, ktoré odmietli byť menované, keďže ide o citlivú záležitosť, niektorí z držiteľov dlhopisov splatných v roku 2024 im potvrdili, že nedostali od Evergrande v stredu žiadne informácie o platbe. Zatiaľ nie je jasné, či je možné platbu ešte uskutočniť počas úradných hodín v USA.

Mlčanie spoločnosti Evergrande o svojich platobných povinnostiach priviedlo niekoľkých globálnych investorov k otázke, či budú musieť prehltnúť veľké straty, keď sa skončí 30-dňová ochranná lehota pre kupóny splatné 23. septembra aj 29. septembra.

Očakáva sa, že druhý najväčší developer v Číne  uprednostní domácich veriteľov pred zahraničnými držiteľmi dlhopisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok