Berlínčania v referende zahlasovali za vyvlastnenie 250-tisíc bytov, volili si aj nového starostu

TA3 TASR
27.9.2021 08:35

Voliči v nemeckej metropole Berlín schválili v nedeľu návrh na vyvlastnenie 250.000 bytov, ktoré patria veľkým spoločnostiam. Nezáväzné referendum o tejto otázke sa konalo v nedeľu zároveň s voľbami do nemeckého spolkového parlamentu.

Nemecko chystá rozsiahle obmedzenia pre nezaočkovaných, skončia aj bezplatné testy
TASR/AP

Za vyvlastnenie bytov veľkých prenajímateľov sa v plebiscite vyslovilo 56,4 percenta voličov, vyplýva z takmer úplného sčítania hlasov. Iniciátori tohto referenda chcú vyvlastnením štvrť milióna bytov dosiahnuť spomalenie rýchleho rastu cien nehnuteľností v Berlíne, kde sa nájmy v ostatných rokoch stali pre mnoho obyvateľov cenovo nedostupnými. Počas nedeľňajších parlamentných volieb si Berlínčania volili aj starostu. Prvé exit polly naznačovali, že vyhrala kandidátka strany Zelených Bettina Jaraschová, nakoniec však najviac hlasov získala Franziska Giffeyová zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

 

V krajinských parlamentných voľbách v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, ktoré sa uskutočnili tiež v nedeľu, si SPD oproti predošlým voľbám polepšila o deväť bodov na 39,6 percenta hlasov. Druhou najsilnejšou stranou v krajinskom parlamente v Schwerine, hlavnom meste Meklenburska-Predpomoranska, bude opäť krajine pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá dostala 16,7 percenta hlasov. Celkovým víťazom parlamentných volieb v Nemecku sa stali sociálni demokrati z SPD, ktorí tesne porazili kresťanských demokratov (CDU/CSU) odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok