V Austrálii je zaočkovaná viac ako polovica dospelých. Ak dosiahnu viac, uvoľnia opatrenia

TA3 TASR
24.9.2021 10:04

Viac ako polovica dospelých obyvateľov Austrálie je už plne zaočkovaná. V piatok to oznámili austrálske úrady, ktoré sa snažia urýchliť očkovanie, aby v krajine mohli uvoľniť protipandemické opatrenia.

Austrália
TASR/AP

Austrália v súčasnosti bojuje s treťou vlnou pandémie spôsobovanou nákazlivejším koronavírusovým variantom delta. Préve preto zaviedli lockdown v najväčších austrálskych mestách Sydney a Melbourne, ako aj v hlavnom meste Canberra. Tieto opatrenia ovplyvnili životy viac ako 25 miliónov ľudí, píše agentúra Reuters.

Prísny lockdown a rozhodnutie uzatvoriť na dva týždne staveniská pre šírenie koronavírusu medzi stavebnými pracovníkmi vyvolali niekoľkodňové protesty v druhom najväčšom meste krajiny Melbourne. Protesty viedli k zatknutiu niekoľkých desiatok ľudí.

Evidujú rekordné počty nakazených 

Aj napriek zvyšujúcej sa miere zaočkovanosti evidujú v austrálskom štáte Viktória v posledných dňoch rekordné počty nakazených. V piatok tam pribudlo jedno úmrtie o 733 nových prípadov nákazy, čo je druhé najvyššie číslo od začiatku pandémie. Najviac prípadov zaznamenali v štátnej metropole Melbourne.

V štáte Nový Južný Wales, ktorý bol epicentrom vírusu, sa denný prírastok nových prípadov stabilizoval. V piatok tam zaznamenali 1043 prípadov, čo je menej ako vo štvrtok, keď zaznamenali 1063 prípadov infekcie.

Oba austrálske štáty, Viktória i Nový Južný Wales, pritom svojim obyvateľom prisľúbili slobody, ak bude tam bude zaočkovaných 70 percent obyvateľov starších ako 16 rokov. Očakáva sa, že tento míľnik dosiahnu už budúci mesiac, píše Reuters.

Austrálii sa v porovnaní s mnohými inými krajinami podarilo vyhnúť vysokým počtom nakazených aj napriek tretej vlne spôsobnej variantom delta. Celkovo tam od začiatku pandémie zaznamenali približne 94.000 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 a 1208 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok