Kedy vymeniť bežecké topánky? Nečakajte na vážne zranenia

TA3/db
20.9.2021 18:30

Takmer rovnako dôležité ako výber správnych topánok je aj ich výmena v pravý čas. Nemali by sa meniť až vtedy, ak cítite bolesti nôh. Správny čas na ich výmenu sa môže líšiť od bežca k bežcovi.

Kedy vymeniť bežecké topánky? Nečakajte na vážne zranenia
FreePik

Kedy si kúpiť novú bežeckú obuv a ako predĺžiť životnosť nového páru? Výmena sa hodí každých 400 kilometrov alebo raz za rok. V dnešnej dobe nám uľahčujú sledovanie si ubehnutých kilometrov rôzne bežecké hodinky a bežecké aplikácie. Dokonca vám poradia a pomôžu určiť, aké tenisky sa hodia práve vám. 

behanie FreePik

Znaky, že by ste si mali vymeniť bežecké topánky:

1. Zodratá podrážka 

Ak sa na vašich topánkach začína slušne opotrebovávať podrážka, je už čas. Vzory podrážky označujú spôsob, akým chodíte, ako nohy zaťažujete, ktoré časti sú viac ošúchané a podobne. Nebolo by zlé, aby podrážku videl dokonca aj vás fyzioterapeut. Môžete tak predísť mnohým zraneniam. Nepozerajte sa len na prednú časť chodidla. Päta je práve tým ideálnym miestom na kontrolu intenzívneho nosenia. Keď je zodratá a všimnete si žmolky a dokonca diery na vnútornej päte topánky, treba skočiť do obchodu.

behanie FreePik

2. Máte časté bolesti

Existuje množstvo dôvodov, prečo vás bolia pri behu nohy. Jedným z nich môže byť aj ten, že nosíte topánky, ktoré sú opotrebované. 

3. Viditeľné opotrebovanie

Vďaka množstvu rôznych štýlov, ktoré sú na trhu, topánky v dnešnej dobe prichádzajú s rôznymi výškami platformy, štýlmi podpory a pod. Bez ohľadu na to, aké si kúpite, každá obuv bude pri opakovanom nosení vykazovať opotrebovanie. Keď začína topánka praskať vo švoch, alebo sa trhať, táto nedbalá forma môže viesť k zraneniu.

tenisky FreePik

Ako predĺžiť životnosť topánok

Najlepším spôsobom, ako predĺžiť životnosť obuvi je vystriedať niekoľko rôznych párov naraz. Aj keď môže byť lákavé vybrať si jednu, pohodlnú obuv a kúpiť si z nej niekoľko párov, nie je to  cieľom. Namiesto toho sa pri rôznych tréningoch opierajte o rôzne štýly topánok.

Bolo by preto múdre zaobstarať si jeden pár na behanie a rýchle trate a druhý na mierny jogging. Každý z týchto štýlov bude mať rôzne premenné, ktoré budú telo stresovať inak, ale tiež vám pomôžu podávajte lepšie výkony v tom konkrétnom tréningu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok