Devastácia trestného konania a zlyhanie justície. Takto Kováčika bránil jeho advokát

TA3 TASR
17.9.2021 11:35

Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku viedli vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. V záverečnej reči to uviedol jeho obhajca Erik Magál.

Kováčik
TASR/Jakub Kotian

Magál okrem iného kritizuje, že súd vo štvrtok hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície. "Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania," spresnil s tým, že vyšetrovanie bolo vedené jednostranne a orgány odmietali vykonávať dôkazy v prospech Kováčika. Zdôraznil, že príslušník Národnej kriminálnej agentúry Pavol Ďurka, ktorý je obvinený a väzobne stíhaný, vyšetroval Kováčikovu kauzu.

Poukázal na to, že dôvody Kováčikovej väzby sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta. "Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala," podotkol. Spochybnil výpovede spolupracujúcich svedkov. Dôkazy o manipulovaní výpovedí majú podľa neho vyplývať z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby a tiež z vyjadrenia jej šéfa Michala Aláča.

NAKA zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Kováčik obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov. "Existencia tejto zločineckej skupiny doposiaľ nebola preukázaná," zdôraznil s tým, že súd nemôže posudzovať činnosť pre zločineckú skupinu, ktorá neexistuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok