Putin je v karanténe. Dúfa, že ho Sputnik V ochráni pred covidom

TA3 TASR
14.9.2021 18:02

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyjadril presvedčenie, že ruská vakcína Sputnik V ho ochráni a preukáže vysokú mieru ochrany proti ochoreniu COVID-19. Svoj pobyt v karanténe zároveň označil za experiment.

Putin je v karanténe. Dúfa, že ho Sputnik V ochráni pred covidom
TASR/AP

Ľudia v jeho okolí sú nakazení

Ruský prezident v utorok oznámil, že karanténu absolvuje z dôvodu výskytu prípadov nákazy novým koronavírusom vo svojom bezprostrednom okolí. Putin je zaočkovaný ruskou proticovidovou vakcínou Sputnik V, ktorej druhú dávku dostal v apríli tohto roku. Putin uviedol, že v jeho blízkom okolí sa nachádza niekoľko ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili. Jeden z nich bol dokonca zaočkovaný. Podľa Putinových slov u tohto človeka klesla úroveň protilátok a preto sa dal preočkovať. Avšak zrejme už bolo neskoro, pretože tri dni po podaní očkovacej látky ochorel. Putin s touto osobou strávil celý deň.

Prezident situáciu označil za prirodzený experiment. "Zistíme, ako v praxi funguje Sputnik V, pretože podľa posledných údajov mám vysokú úroveň titrov (protilátok)," povedal. "Pozrieme sa na to, ako to bude vyzerať v praxi, v živote. Dúfam, že všetko bude tak, ako má byť a Sputnik V naozaj v živote preukáže svoje vysoké parametre v súvislosti s ochranou proti covidu," uviedol Putin.

Ruský prezident sa v pondelok zúčastnil na viacerých podujatiach. Stretol sa napríklad s ruskými paralympionikmi, zúčastnil sa na rusko-bieloruských vojenských cvičeniach a v Kremli prijal sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Hovorca Kremľa  Dmitrij Peskov však odmieta, že by Putin niekoho ohrozil. Peskov na otázku novinárov, či mal Putin negatívny výsledok testu na koronavírus, odpovedal: "samozrejme, že áno".             

Hovorca Kremľa okrem toho uviedol, že prezident je v súčasnosti zdravý. Nešpecifikoval však, ako dlho bude Putin v karanténe. Zatiaľ tak nie je isté, či bude Putin v karanténe aj počas nadchádzajúcich parlamentných volieb, ktoré sa v Rusku majú konať 17. až 19. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok