Iba silná vôľa a sen, dostať to ďalej. Vdovám a vdovcom pomáhajú drevené kolieska

TA3
15.9.2021 07:00

Aj ten najlepší nápad môže v reálnych podmienkach naraziť na hranice nemožného. Vdova Beáta založila sociálny podnik pre ľudí s rovnakým osudom, ako postihol ju samú. Nápad bol jednoduchý. Každý predsa dokáže vyrobiť a dekorovať drobné darčekové predmety z dreveného kolieska. O netradičnom sociálnom podniku sme hovorili s Beatou Bobulovou.

Iba silná vôľa a sen, dostať to ďalej. Vdovám a vdovcom pomáhajú drevené kolieska
TA3

Práca pre kohokoľvek

Nápad s kolieskom sa podarilo zrealizovať, ale ženy časom narazili na hranicu. Podnik neutiahol viac, ako štyroch zamestnancov. Vyrábať mal kto, ale chýbal dopyt. V zúfalej situácii im pomohol postaviť sa na nohy a naštartovať projekt známy marketér a výtvarníci. 

Bobulovej prvotným zámerom bolo dať prácu vdovám či vdovcom, ktorí by robili z domu a mohli sa tejto činnosti venovať napríklad vtedy, keď uspia deti. "Viete, je to strašná udalosť, ktorá sa vám stane, v tej chvíli nie ste hneď pripravení ísť do práce, komunikovať s ľuďmi a byť hneď na verejnosti," opísala Bobuľová situáciu po strate partnera. Je podľa nej dôležité, že človek má pokoj u seba doma, činnosť, ktorej sa môže venovať, a aj peniaze.

Zakladateľka sociálneho podniku hovorí, že prácu zámerne urobili čo najjednoduchšou. Práca podľa nej nevyžaduje žiadnu špeciálnu zručnosť. Cielene ju nastavili tak, aby bol každý schopný vytvoriť reklamný predmet alebo set. Práca má aj terapeutický rozmer, "je o tom, aby si na chvíľku oddýchla myseľ a činila niečo ruka".

Lepšia propagácia

Pri snahe o lepšiu propagáciu projektu narazila Bobuľová na zakladateľa Dobrého anjela Igora Brossmanna. Zatelefonovala mu a vysvetlila mu svoj zámer. Tak odštartovala spolupráca, v rámci ktorej podnik premenovali na Drevenô koliesko, získali nové logo a zjednotili myšlienku. "Celé mi to upratal, navrhol zmeny, pomohol nám vytvoriť logo, zastrešil mi to, posunul ma," povedala Bobuľová. Zdôraznila, že inak je na všetko sama.

"Celé toto moje snaženie je iba silná vôľa a sen, dostať to ďalej. Dostať to bližšie k firmám a ľuďom, aby si každý druhý kúpil toto drevené koliesko a tak vytvoril a pomohol zase ďalšiemu pracovnému miestu pre osobu, ktorá to potrebuje," vysvetlila zakladateľka sociálneho podniku s tým, že potrebuje okolo seba nadšených ľudí, pretože peniaze nemá. 

Užitočné, milé a praktické

"Chodím, prosím a žiadam a vysvetľujem," opísala. Chce ponúknuť čosi, čo bude užitočné, milé a praktické, a vytvorí to pracovné miesto pre vdovu alebo vdovca. Ďalším dôležitým krokom bolo zapojenie výtvarníkov do projektu. "Bola som v Modre, a tam mi zase pomohol sochár Martin Dzurek," hovorí Bobuľová. Ten oslovil ďalších výtvarníkov.

Bobuľovej sa podarilo zapojiť 46 výtvarníkov, ktorí svoje diela vytvorili na oveľa väčších drevených kolieskach. "Poňali to podľa seba, vytvorili buď výtvarné diela, alebo sochy," povedala. Vzniklo tak 46 objektov pripravených na dražbu.

 "Cieľom je vydražiť tieto diela a zisk pôjde (občianskemu združeniu) Kolobehu života, ktorého ambasádorkou je Majka Demitrová a Súčasti života, čo je združenie, ktoré som v roku 2019 založila ja," povedala Bobuľová. Doplnila, že umelci sa svojich honorárov vzdali a všetko venujú vdovám a vdovcom.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok