Remišová chce stranu postaviť na nohy. Kiskove slová považuje za nekorektné

TA3 TASR
8.9.2021 18:16

Strana ide ďalej, informovala na tlačovej konferencii predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Rozhodnutie frakcie okolo Márie Kolíkovej ju prekvapilo a považuje ho za zradu.

"Keď mi Mária Kolíková oznámila, že odchádza zo strany, bola som prekvapená. Ďalší kolegovia hovorili o ukradnutom dome," uviedla Veronika Remišová, ktorá považuje odchod frakcie za zradu. Zo strany odchádza 11 členov, podľa nej opúšťajú program aj hodnoty strany. "Je to zrada princípov, ktoré sľúbili," dodala. Mária Kolíková podľa nej nepredstavila žiadnu víziu ani dôvod "vykonštruovaného sporu".

Stranu Za ľudí chce opäť postaviť na nohy, novinárom oznámila, že nezmyselný konflikt končí. "Uľaví sa všetkým," doplnila. O ďalšom postupe a prípadných nezhodách chce diskutovať v koalícii.

"Pokiaľ neprestúpia, budú fungovať v parlamente samostatne a budú presadzovať princípy strany a vlády. Na presadzovanie priorít stany nepotrebujú formálnu štruktúru," povedala Remišová o tom, ako budú fungovať štyria poslanci Za ľudí a či neprestúpia do klubu inej strany. Dodala, že budú podporovať vládnu koalíciu. Na tlačovej konferencii s Remišovou stáli aj poslankyne strany Alexandra Pivková a Miriam Šuteková. Ďalší dvaja poslanci Juraj Šeliga a Jana Žitňanská na nej neboli, no podľa Remišovej ostávajú členmi strany. "Každý, kto neodišiel s frakciou, bude presadzovať hodnoty, s ktorými kandidoval do NR SR," povedala. Odmietla tiež, že by mala prísľub od hnutia OĽANO o tom, že by poslanci OĽANO vstúpili do klubu Za ľudí, a tak ho pomohli zachovať.

Remišová reagovala aj na slová zakladateľa strany Andreja Kisku. "Považujem za nekorektné, keď Andrej Kiska komentuje veci, ktorým sa nechce venovať. V čase krízy som mu ponúkla, aby stranu viedol," uviedla Remišová.

Šiesti poslanci národnej rady zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Oznámili to v stredu. Klub Za ľudí sa má po ich odchode rozpadnúť, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie. Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii deklaroval záujem udržať vládnu koalíciu aj to, že si SaS nechce nárokovať ďalšie posty v rámci koalície.

Jedinou požiadavkou strany má byť zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v reakcii povedala, že odchod kolegov považuje za zradu hodnôt i všetkých členov strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok