Španielske úrady zachránili vyše dvesto migrantov plaviacich sa v člnoch

TA3 TASR
4.9.2021 20:40

Španielske úrady zachránili dovedna 208 migrantov, ktorí sa plavili v malých člnoch buď k južnému pobrežiu Pyrenejského polostrova alebo na Kanárske ostrovy. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšej záchrannej služby o tom v sobotu informovala agentúra AP.

Španielske úrady zachránili vyše dvesto migrantov plaviacich sa v člnoch
TASR/AP (ilu)

Plavidlá španielskej námornej záchrannej služby objavili celkovo 106 migrantov, vrátane 44 žien a 20 mladistvých osôb, ktorí sa na člnoch plavili k ostrovom Gran Canaria a Lanzarote. Ďalšie štyri člny s 102 migrantmi smerujúce do pevninského Španielska objavili vo vodách Stredozemného mora. Ich pasažiermi boli s výnimkou jednej ženy výlučne muži.

Španielsko zaznamenalo počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka až 49-percentný nárast nelegálnej migrácie v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka.

Od začiatku roka už do tejto krajiny prišlo 20.491 migrantov, pričom prevažná väčšina z nich sa tam doplavila. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zároveň za tento čas zahynulo pri pokusoch dostať sa Španielska už takmer 500 ľudí. Viaceré ľudskoprávne organizácie tvrdia, že skutočný počet takýchto obetí je zrejme ešte oveľa vyšší, keďže o niektorých potopených člnoch či obetiach sa ani nevie, nie sú úradom hlásené a obete z nich sa nepodarí nájsť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok