Fico po prepustení Pčolinského verí, že sa na slobodu dostane aj Kováčik a Gašpar

TA3 TASR
31.8.2021 15:32

Opozičný Smer-SD víta rozhodnutie o zrušení obvinení voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Podľa šéfa strany Roberta Fica to potvrdzuje, že sa manipuluje s trestnými konaniami. Dodal, že Pčolinský bol jedným z prvých, ktorí začali hovoriť o týchto manipuláciách.

Koalícia sa podľa Fica bojí hovoriť o cenách energií, tá odkazuje na výbor
TASR/Jakub Kotian

"Keďže sa stal nebezpečným pre svojich vlastných, rozhodli sa mu zavrieť ústa a na základe vymysleného obvinenia ho zadržali, obvinili a potom poslali do väzby," povedal na tlačovej konferencii Fico. "Takto to dopadne s každým jedným obvineným, ktorý sedí vo väzbe na základe falošných krivých výpovedí všelijakých mafiánov, udavačov a zločincov, ktorí natárajú čokoľvek, len aby si zachránili svoju vlastnú slobodu," dodal.

Verí, že takto sa dostanú na slobodu aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či exšéf polície Tibor Gašpar a ďalší, voči ktorým podľa Fica súčasná vláda účelovo spustila manipuláciu s konaniami.

Fico podľa svojich slov Pčolinského nepozná, no od okamihu, keď bol zadržaný a vzatý do väzby, hovoril, že ide o zadržanie a obvinenie nevinného človeka a všetky obvinenia sú vymyslené. Generálna prokuratúra SR zrušila obvinenia Pčolinského z prijímania úplatku a podplácania. Exšéf SIS bol zároveň prepustený z väzby.

Hlas chce vyvodenie zodpovednosti

Zneužívanie prokuratúry a polície na politické procesy je potvrdené. Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) tak reagoval na zrušenie obvinení voči Vladimírovi Pčolinskému. Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) hovoria o potrebe vyvodenia zodpovednosti aj za politický rozmer situácie.

"Bývalý riaditeľ SIS sedel šesť mesiacov vo väzbe úplne zbytočne. Zrušenie obvinenia dokazuje, že podozrenia voči pánu Pčolinskému boli vykonštruované a neobstoja v trestnom konaní," uviedol Pellegrini. Hovorí o potvrdení zneužívania orgánov činných v trestnom konaní a o tom, že vybrané osoby sú napádané prostredníctvom manipulovaných výpovedí nedôveryhodných svedkov. 

Zdôraznil, že za neoprávnené obvinenie exriaditeľa SIS musí niekto vyvodiť aj politickú zodpovednosť. Okrem policajného prezidenta Petra Kovaříka by mali podľa neho vo funkciách skončiť aj minister vnútra Roman Mikulec a expremiér Igor Matovič (obaja OĽANO) so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Podľa Sakovej je otázne aj to, či bude exriaditeľ SIS Pčolinský rehabilitovaný a bude sa môcť vrátiť na čelo tajnej služby, aby mohla SIS dokončiť vlastné šetrenie manipulácie výpovedí kajúcnikov. "Vynára sa veľa otázok a ja pevne verím, že na ne skoro dostaneme odpovede," uzavrela.

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok