Generálny prokurátor zrušil aj obvinenie voči Haščákovi v kauze Gorila

TA3 TASR
31.8.2021 14:30

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v kauze Gorila. Vyplýva to z vyjadrenia generálnej prokuratúry.

Nebol dostatok dôkazov

Haščák čelil obvineniu pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinenie Ľubomíra Arpáša sa týkalo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jeho manželka bola obvinená pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Generálny prokurátor zdôrazňuje, že stíhanie obvineného je možné len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom. Po preskúmaní veci sa stotožnil s názorom Najvyššieho súdu SR, že "orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili".

Generálny prokurátor dospel tiež k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali. Pri posudzovaní veci zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu SR a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva. "V zhode so skutkovými a právnymi závermi NS SR generálny prokurátor konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia, bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených," doplnila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Výkonných funkcií v Pente sa vzdal

Jaroslav Haščák sa pre kauzu vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra 2020.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 43.000 ľudí a v roku 2020 dosiahla hodnota aktív skupiny 11,1 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok