Z Afriky sa šíri variant koronavírusu s množstvom mutácií, odoláva protilátkam

TA3
30.8.2021 17:44

V súvislosti s koronavírusom sme už počuli o alfa, beta či delta variante. Testy vo viacerých európskych krajinách však odhalili novú mutáciu SARS-CoV-2, pod názvom C.1.2 z južnej Afriky. Ide o zatiaľ najvzdialenejší variant pôvodného vírusu z čínskeho Wu-chanu.

Zistia, ako sme na tom s imunitou proti covidu? Ministerstvo chystá veľkú štúdiu
TASR/Jakub Kotian

Nová mútacia sa po prvýkrát objavila v južnej Aftrike v máji tohto roku, píše portál idnes.cz. Odvtedy sa však rozšírila do viacerých oblastí a prípady evidujú v Ázii, ale aj Európe. V porovnaní s doterajším juhoafrickým variantom, nový typ podstatne zmutoval, o čom svedčí aj fakt, že má najviac submutácií zo všetkých, konkrétne 16. 

"Popisujeme novoobjavenú líniu SARS-CoV-2  s niekoľkými mutáciami na (genetickej informácii o) S-proteíne, ktorá sa objavila v metropolitnej oblasti južnej Afriky po prvej vlne pandémie. V súčasnosti sa rozšírila na niekoľko miest v dvoch susedných provinciách. Ukazuje sa, že táto línia rýchlo expandovala a stáva sa dominantnou v troch provinciách v rovnakej chvíli, kedy opäť rýchlo pribudli nákazy," cituje portál idnes.cz vedcov v správe.

 

Portál upozorňuje, že práve kvôli rýchlosti tvorby mutácií by mohol byť typ C.1.2 nákazlivý i pre ľudí, ktorí už koronavírus prekonali. Vedci tvrdia, že sa tento variant vyznačuje "zvýšenou prenášanlivosťou a zníženou citlivosťou neutralizácie". Pre ľudské telo by podľa portálu malo byť zrejme zložitejšie sa s týmto vírusom vyrovnať.

K 20. augustu pritom bolo v databáze GISAID potvrdených 80 sekvenovaných vzoriek, ktoré vykazujú mutáciu  C.1.2, dodáva portál. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok