Vakcíny nemusia na obéznych fungovať. Koľko treba schudnúť?

TA3/bd
24.8.2021 18:00

Už dávno vieme, že obezita je spojená s vyšším rizikom mnohých chorôb, vrátane vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu a dokonca aj niektorých autoimunitných porúch a určitých typov rakoviny. Nemalo by byť preto žiadnym prekvapením, že riziko vážneho ochorenia na covid stúpa, ak má človek nadváhu. Navyše, obéznym pacientom nemusí pomôcť ani vakcinácia.

Vakcíny nemusia na obéznych fungovať. Koľko treba schudnúť?
Pexels

Štúdie počas celej pandémie ukázali, že hoci je vysoký vek pri covide stále hlavným rizikovým faktorom, obezita sa ukázala ako ďalšia veľká nevýhoda. Obézni ľudia majú až o 100 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa so zlým zdravotným stavom dostanú do nemocnice a o 70 percent vyššiu pravdepodobnosť prijatia na JIS-ku (so 40 percentnou šancou úmrtia). Čím vyššie je vaše BMI, tým väčšie je riziko aj iných pridružených zdravotných stavov. Existuje niekoľko teórií, prečo obezita zhoršuje koronavírus…

Tip: Obezita je definovaná ako index telesnej hmotnosti (BMI) rovný alebo vyšší ako 30 (asi 80 kíl pre ženu a 90 kíl pre muža strednej výšky a nešportovca).

obezita Pexels

Chronický zápal

Jedným z dôvodov komplikácii môže byť to, že obezita spôsobuje stav chronického zápalu nízkeho stupňa. Samotný covid sa javí ako zápalová porucha, takže keď sa obidva stavy skombinujú, je to skutočne nebezpečné. Výsledkom je tzv. cytokínová búrka, typ nadmernej reakcie imunitného systému, pri ktorej telo začne útočiť na vlastné bunky a tkanivá a nebojuje proti vírusu.

Iné chronické stavy

Obézni ľudia majú tiež väčšiu pravdepodobnosť iných chronických stavov, ktoré zvyšujú riziko komplikácií koronavírusu, ako je diabetes, ochorenie srdca alebo obličiek. 

obezita FreePik

Funkcia pľúc

Ďalším faktorom môže byť zlá funkcia pľúc. Obezita znižuje objem a kapacitu pľúc v dôsledku príliš veľkého množstva tuku v ich okolí. To zase môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku komplikácií, ako je zápal pľúc a ďalšie ťažké respiračné ochorenia. 

Obezita môže znižovať pravdepodobnosť, že človek vôbec zareaguje na liečbu vírusu. Je oveľa ťažšie umiestniť osobu s obezitou do polohy na bruchu, ktorá sa často používa v nemocniciach na otvorenie dýchacích ciest. Ventilácia pacienta s obezitou je tiež veľká výzva pre zdravotníkov. Vírus má bránu do nášho tela prostredníctvom receptorovACE2, ktoré existujú nielen v našom nosovom, ústnom a pľúcnom tkanive, ale aj v tukovom tkanive.

vakcina Pexels

Pacienti s obezitou nemajú zdravotné návyky, ako bežní ľudia, čo sa týka napr. preventívnych prehliadok. Množstvo diagnóz sa im odhalí, až keď sa dostanú do nemocnice, čo môže byť už neskoro. Vieme, že stigma a zaujatosť voči váhe vedie k neadekvátnej starostlivosti, tak prečo by to nebolo častejšie počas tejto pandémie?

A čo vakcíny?

Existuje obava, že nemusia na obéznych fungovať. V minulosti sme to videli u iných vakcín, ako je vakcína proti hepatitíde B. Obezita môže spôsobiť zníženú imunitnú odpoveď.

chudnutie FreePik

Schudnite

Nemusíte držať dramatickú diétu, v skutočnosti sa to môže obrátiť proti vášmu imunitnému systému. Zameranie sa na konzervatívnejšie chudnutie. Zhoďte aspoň 10 percent z celkovej telesnej hmotnosti. Vieme, že už mierna strata hmotnosti prináša zdravotné výhody, ako je zníženie krvného tlaku a zlepšenie cukrovky.

TIP: Osvojte si zdravé návyky ako pravidelné cvičenie, dostatok spánku, zdravú stravu v stredomorskom štýle a zmiernite stres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok