Na kábulskom letisku v Afganistane je chaos. Taliban z toho viní USA

TA3 TASR
22.8.2021 13:12

Spojeným štátom treba dať za vinu chaos na kábulskom letisku, kde sa tisícky Afgancov dožadujú, aby boli evakuovaní zo svojej vlasti, uviedol podľa agentúry AFP v nedeľu popredný predstaviteľ Talibanu Amír Chán Mutakí.

Na kábulskom letisku v Afganistane je chaos. Taliban z toho viní USA
TASR/AP

"Amerika so všetkou svojou mocou a technickým vybavením... teraz zlyhala a nedokázala nastoliť ani poriadok na letisku. V celej krajine je pokoj a ticho, jedine na na letisku v Kábule chaos," konštatoval Mutakí. Britské ministerstvo obrany v nedeľu bez uvedenia bližších podrobností oznámilo, že v chaotickej tlačenici okolo letiska prišlo v dave o život sedem afganských civilistov. V panike sa tam tlačia tisíce ľudí, snažiac sa leteckou cestou utiecť pred Talibanom, ktorý sa nedávno v Afganistane zmocnil vlády.

Situácia v okolí Medzinárodného letiska Hámida Karzaja i na ňom samotnom zostáva naďalej mimoriadne ťažká a náročná na zvládanie, píše v komuniké britský rezort obrany, aj keď zodpovední činitelia robia všetko, čo je v ich silách a možnostiach, aby zhromaždeným ľuďom zaistili bezpečnosť.

Letisko v Kábule je momentálne pre tisícky Afgancov ešte stále nádejou, ako uniknúť talibom, ktorí v rámci svojho doslova bleskového vojenského postupu naprieč územím krajiny vstúpili pred týždňom aj do afganského hlavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok