Chaos a panika. Z Kábulu sa snažia dostať davy ľudí, z letiska počuť aj streľbu

TA3 TASR
20.8.2021 12:48

Nemecko vyjednáva s Talibanom o evakuácii Afgancov. Rozhovory prebiehajú v Katare, kde má Taliban svoju politickú kanceláriu. Berlín okrem toho vyčlenil 100 miliónov eur pre Afgancov, ktorí zostanú v regióne. Dostať svojich ľudí z krajiny sa snažia aj ostatné štáty. Taliban medzitým vyhlásil, že víta medzinárodnú pomoc pri obnove krajiny.

Počas cesty na Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule bol postrelený nemecký civilista. V piatok o tom informoval tlačový odbor nemeckej spolkovej vlády. Civilistovi bola poskytnutá lekárska starostlivosť a v tejto chvíli nie je v ohrození života.

"Cestou na letisko v Kábule utrpel nemecký civilista strelné poranenie. Je mu poskytovaná lekárska pomoc, ale jeho život nie je v ohrození života a čoskoro bude môcť odletieť," uviedla Ulrike Demmerová, zastupujúca hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Nemecký magazín Der Spiegel informoval o tom, že nemecká armáda posiela do Kábulu dve vojenské helikoptéry, ktoré majú pomáhať s evakuáciou osôb. Stroje sú špeciálne upravené na "záchranu rukojemníkov" a dokážu pristáť aj na malých priestranstvách. Nemecký Bundeswehr plánuje využiť vrtuľníky na prepravu malých skupín z kábulského letiska a ďalších oblastí kontrolovaných hnutím Taliban, doplnil Der Spiegel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok