Výpoveď na NAKA: Bývalý minister vnútra Kaliňák strávil na prezídiu hodiny

TA3 TASR
19.8.2021 08:34

Podľa informácií Televízie TA3 predvolali bývalého ministra vyšetrovatelia kauzy Očistec. Robert Kaliňák bol predvolaný na výsluch, ktorý sa začal krátko po 8:30 hod. Bývalý minister mal vypovedať v procesnom postavení svedka.

Po skončení výsluchu Robert Kaliňák potvrdil, že vypovedal v súvislosti s kauzou Očistec. Vo štvrtok ráno, však nevedel, na čo sa hobudú pýtať. „To mi asi povedia. Asi k nejakým článkom,“ povedal s úsmevom. Na otázku, či bude vypovedať ku kauze Očistec, odpovedal jednoducho: „Uvidíme“.

Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť, že vami spomínaná osoba dnes vypovedala v rámci prípadu mediálne známeho ako Očistec, a to v procesnom postavení svedka,“ uviedol hovorca úradu Dalibor Skladan.

Údajné niekdajšie pôsobenie zločineckej skupiny na Ministerstve vnútra SR považuje Kaliňák za nezmysel. „Ak sú podozrenia z izolovaných trestných činov, ktoré sú tam vedené, tie treba prešetriť,“ podotkol s tým, že pôsobenie zločineckej skupiny na rezorte vnútra nemá byť podporené ani uznesením o vznesení obvinenia.

Kaliňák hovorí o politickej objednávke

Tvrdí, že ak by mala údajná skupina aj politickú motiváciu, tak nie je možné, „že boli zastavené trestné stíhania daňového typu Andreja Kisku alebo Igora Matoviča alebo trestné stíhania Daniela Lipšica či napríklad Ľubomíra Galka za odpočúvanie opozície“.

Kaliňák ďalej podotkol, že niektoré súčasné kauzy sú vedené na politickú objednávku. Dokazovať to má skutočnosť, že sú vyšetrované vyšetrovateľmi, ktorí pôsobili na protizločineckej jednotke Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) aj v minulosti. „Keďže nezačali konať počas 12 rokov, zjavne tie veci nevideli. Je evidentné, že je to politická objednávka,“ zdôraznil.

Kauza Očistec súvisí s veľkým zatýkaním niekdajších najvyšších predstaviteľov polície, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, bývalým šéfom NAKA Petrom Hraškom, bývalým šéfom protikorupčnej jednotky NAKA Róbertom Krajmerom, ale aj bývalým prezidentom Finančnej správy SR Františkom Imreczem.

V kauze figurujú aj mená podnikateľov Norberta Bödöra či Michala Suchobu. Policajti tento prípad vyšetrujú ako založenie a podporovanie zločineckej skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok