Santusová si myslí, že sa so svojím tímom dostali ďalej, ako niekomu vyhovuje

TA3 TASR
11.8.2021 13:20

Niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. V liste adresovanom predstaviteľom štátu a prokuratúry to tvrdí bývalá vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová.

Na sociálnej sieti ho zverejnil podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorého vyzvala na opatrenia k odstráneniu protiprávneho stavu.

Kritizuje Scholtza za sabotáž

Špecializovaný vyšetrovací tím vykonával svoje služobné povinnosti v súlade so zákonom, tvrdí Santusová. Odmieta vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu. V liste poukazuje na účelovosť konania viacerých osôb, ktorých cieľom má byť zmariť trestné konanie vedené špecializovaným vyšetrovacím tímom. Kritizuje dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza, ktorý podľa nej sabotoval činnosť tímu.

Santusová si myslí, že konanie vedené proti nej a špecializovanému vyšetrovaciemu tímu koordinujú a vedú podozriví príslušníci z pracovnej skupiny Očistec. "Podozriví príslušníci Policajného zboru z pracovnej skupiny Očistec, ktorí vedú uvedené trestné konanie, v súčasnosti skutočne intenzívne zabezpečujú vykonštruované dôkazy, ktorých cieľom je účelová diskreditácia mojej osoby a postupu špecializovaného vyšetrovacieho tímu," tvrdí. Má informáciu, že na základe "nezákonne zabezpečených a vykonštruovaných dôkazov" plánujú voči nej vzniesť obvinenie, ako aj ďalším členom špecializovaného tímu.

Dostali sa ďalej, ako niekomu vyhovuje

Všetky tri vyšetrovacie spisy, ktoré mala Santusová ako vedúca tímu pridelené, jej boli podľa vlastných slov odňaté bez akéhokoľvek relevantného dôvodu. Následne boli pridelené inému vyšetrovateľovi PZ. Santusová to v danej situácii považuje za absolútne neakceptovateľné.

"Laicky a v skratke si dovolím tvrdiť, že sme sa ako tím pod mojím vedením dostali ďalej, ako to „niekomu“ vyhovuje a zámerom konania určitých osôb je len to, aby som v tejto činnosti nepokračovala. Mojim želaním je pokračovať v práci uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu s cieľom objektívneho zistenia skutočného stavu," hovorí.

List zaslala Santusová prezidentke SR Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a ďalším predstaviteľom výboru pre obranu a bezpečnosť. Týmito informáciami a dôkazmi podľa Santusovej disponuje prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok